У столиці Прикарпаття на протест вийшли освітяни, медики і промисловці (Відео)

Опубліковано:
Сьогодні, 9 жовтня, в Івано-Франківську відбулася акція протесту працівників медицини, освіти і промисловості.

На площі перед ОДА зібралися декілька сотень працівників освіти і медицини, а також промисловців з плакатами в руках і шкільними дзвіночками, повідомляє “Бліц-Інфо”.

За словами голови Івано-Франківської міської організації профспілки працівників освіти Андрія Дем'янчука, освітяни виділили основні проблеми, які їх найбільше хвилюють. 

“Перше і основне  питання – недофінансування системи освіти міста та області 27 і 48 мільйонів відповідно. Ще один пункт – це недолугий формульний розрахунок, який спричинив несправедливий підхід нарахування зарплати до всіх працівників освіти. Працівників дошкілля, профтехосвіти, позашкілля кинули на органи місцевого самоврядування, позбавляючи їх підвищення зарплати”, – пояснив Дем'янчук.  

Серед вимог підвищити розмір зарплати для педагогічних працівників на 10% з вересня, забезпечити встановлення першого тарифного розряду на рівні мінімальної зарплати, зберегти лікарсько-фельдшерські бригади екстреної медичної допомоги, проводити індексацію зарплати та ін. 

Як зауважив міський голова Руслан Марцінків, місто не зможе забезпечити лікарів та медиків зарплатою.

“Якщо порахувати гроші за групу продовженого дня, нові класи та інше, то освітянам не вистачає кілька мільйонів гривень. В медицині ситуація ще гірша. Я звертався до уряду публічно, але реакції немає. Ряд робіт в місті не буде виконано, інакше ми не будемо мати чим виплатити зарплати. Ми економимо на всьому. Якщо освітяни і медики припинять роботу, я їх підтримаю”,- сказав Марцінків. 

Акцію протесту підтримали і депутати міської й обласної ради. Зокрема голова медичної комісії обласної ради Манолій Піцуряк зауважив, що в районах ситуація з виплатою зарплат ще гірша, ніж у Франківську.

Також було оголошено, що 17 жовтня планується загальнодержавний страйк профспілок.

Про Захід