У Паланку з’явилася меморіальна кімната князя Корятовича (Фото)

Опубліковано:

 

ЇЇ урочисто за участі делегації з Литви відкрили сьогодні в Мукачівську замку “Паланок”. Відкриття кімнати князя Федора  Корятовича знакова подія не лише для відвідувачів замку “Паланок”, але й у взаємовідносинах нашої країни та Литви. Серед гостей – Надзвичайний та повноважний Посол Литовської Республіки України Марюс Януконіс ,Віктор Гарапко, Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді  , Альфредас Бумблаускас, доктор історичних наук, професор історичного факультету Вільнюського Університетута ряд науковців з Києва, Херсона, Кам'янець-Подільського. Вітав гостей міський голова Мукачева Андрій Балога. Освятили меморіальну кімнату святі отці.

У співпраці з міністерством культури Литовської Республіки,  Почесного консула  Литовської Республіки в Ужгороді в замку “Паланок” відкрито кімнату, присвячена князю. Тут зібрано матеріали та експозиції з різних куточків України та Литви. Минулоріч в стінах замку литовськими партнерами вже відбулася урочиста презентація проекту “Кімната історичної пам'яті князя Федора Корятовича”. Тоді було  передано копію портрету князя Корятовича, який зберігається в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі. Портрет став першим експонатом майбутньої експозиції. Сьогодні тут вже облаштований виставковий зал.

Експозиція кімнати складається з трьох розділів: князь Федір Корятович – онук Великого князя Литовського Гедиміна, князі Корятовичі – володарі Поділля та Федір Корятович – князь Мукачівської домінії.

Марюс Януконіс зазначив, що сам “Паланок” є одним з кращих замків України і литовським партнерам за честь відкривати тут експозицію литовському князю Корятовичу. “Це наша спільна історія. Литовський слід на Закарпатті активно вивчається і вже представлена в Мукачеві. Ваше місто і нині є частиною Європи, як і було в часи князя Корятовича. І щира подяка науковцям України та Литви, яку нашу історію досліджують і роблять такі експозиції”, – констатує дипломат.

Андрій Балога вважає, що це важлива подія в історії замку та міста. “Адже князь Корятович відіграв велику роль у розбудові “Паланку” і загалом Мукачева. Мукачево за більш як тисячолітню історію має чимало зв'язків з країнами Європи, і важливими були контакти із Литвою, звідки й був вихідцем князь. Нас поєднують культурні та духовні зв'язки. Нині ми відновлюємо нашу спільну історію, реалізувавши цей проект”.
Вже о 19.00 год. у Мукачівському драматичному театрі відбудеться вистава “Князь Корятович” – сценічної версії неймовірних подій часів володаря Мукачівського замку.

Мукачівська міськрада

 

Про Захід