10 міфів про холестерин

Опубліковано:

Холестерин – це суцільна шкода? Продукти та страви з високим вмістом холестерину – це пряма дорога до інфаркту? А гіпохолестеринова дієта швидко зробить вас стрункими та здоровими? Правда це чи вигадки? Напевно, жодна інша речовина не “овіяна” такою кількістю міфів, як холестерин. Ось деякі з них та роз'яснення їх достовірності від медичної лабораторії "АСТРА-ДІА”. 

Міф №1: надмір холестерину в раціоні небезпечний

80% холестерину, що міститься у крові, виробляється в печінці. І тільки 20% – надходить “ззовні” з харчовими продуктами. Тому часто у надлишку холестерину “винна” саме неправильна робота печінки, тому й увагу слід звернути передусім на цей орган.

Міф №2: немає холестерину – немає проблем

Насправді холестерин виконує багато корисних функцій. Він бере участь у синтезі деяких гормонів і вітаміну D; він відповідає за засвоюваність таких жиророзчинних вітамінів, як A, D, E, K; він потрібен для роботи нервової та імунної систем; необхідний дітям для росту. Тому зовсім “списувати з рахунків” холестерин не варто.

Міф №3: надмір холестерину – причина ожиріння

Це не так. Точніше, у людей із зайвою вагою дійсно найчастіше діагностують гіперхолестеринемію, проте вона далеко не завжди є причиною ожиріння. Зайва вага і надлишок холестерину, як правило, спричинені спільними провокаторами: нездоровий стан кишкової флори і надмірна кількість технологічно оброблених продуктів у раціоні. Усуньте ці причини – і вага поступово зменшиться.

Міф №4: все жирне – погано, все пісне – добре

Аби знизити рівень холестерину в крові, дійсно треба уникати шкідливих продуктів. Та не варто назавжди виключати цілі групи продуктів через їхню гіпотетичну шкоду. Наприклад, у телятині холестерину більше, ніж у яловичині та свинині, в сметані більше, ніж у кисломолочному сирі, а в твердому сирі – більше, ніж у вершковому маслі. Тому перш ніж призначати собі дієту, варто здати аналіз і дізнатися більше про себе: брак “доброго” холестерину так само шкідливий, як надмір “поганого”.

Міф №5: фрукти й овочі виводять холестерин з організму

Клітковина і пектин не здатні вивести холестерин з організму. Проте, вони здатні значно покращити роботу ШКТ, печінки та кишечника, а значить – оздоровити весь організм. Щоправда, для цього слід з'їдати не менше 300 грамів овочів та фруктів щодня впродовж 12 місяців.

Міф №6: надлишок холестерину худим людям не загрожує

Якість харчування може бути низькою у людей з будь-якою вагою. Крім того, гіперхолестеринемія буває вродженою.

Міф №7: холестерин – єдина причина атеросклерозу

Холестерин, крім іншого, має “ремонтну” функцію: при пошкодженні судини він її “латає”. З часом організм цю “латку” кальціює, робить нерухомою та міцною, і вона перетворюється на атеросклеротичну бляшку. Проте, винен у цьому не холестерин, а віруси та бактерії, що викликають запальні процеси у судинах.

Міф №8: куріння і атеросклероз ніяк не пов'язані

Міф, у який хочуть вірити курці. Холестерин, зокрема, починає шкодити судинам, коли вони пошкоджені. А тютюновий дим, який на 90% складається з чадного газу, а на 10% з токсичних речовин, – це потужна атака на судини.

Міф №9: алкоголь знижує рівень холестерину

Алкоголь дійсно може розчинити холестерин, а печінка – вивести його з організму. Але це знизить рівень холестерину несуттєво, тільки на 3%, і за умови вживання 20 мл етанолу на добу (це, наприклад, 180-200 гр сухого вина). А от надмірне вживання алкоголю тільки підвищить холестерин, оскільки шкодить роботі печінки.

Міф №10: надлишок холестерину “лікується” препаратами

Насправді, деякі препарати та біодобавки можуть вплинути на процес вироблення холестерину та знизити його рівень у крові. Однак, штучне зниження може спричинити цілий ряд збоїв важливих процесів. Як наслідок – із часом організм може відгукнутися на таку атаку ще активнішим виробленням холестерину. Єдиним показанням для прийому препаратів є гіперхолестеринемія, викликана генетичними збоями, що сталися ще під час формування плоду в утробі.

Якісні, високотехнологічні лабораторні дослідження нашої медичної лабораторії завжди на сторожі правильного діагнозу.

Ми допомагаємо лікарям, лікарі допомагають Вам!

Будьте обізнаними, аби бути здоровими!

Наш веб-сайт 

За додатковою інформацією звертайтесь по:

0312 64 46 75;

067 312 66 69;

050 338 17 48

Про Захід