Вільховецька ОТГ встигла повністю підготуватися до Нової української школи

Опубліковано:

 

У той час, як чимало шкіл зіткнулися з проблемою придбання одномісних легких парт для першокласників, які цьогоріч вперше пішли до Нової української школи, у Вільховецькій об'єднаній територіальній громаді на Закарпатті зуміли передбачити майбутній ажіотаж і завчасно замовили нові шкільні меблі. За словами голови ОТГ Михайла Цірика, їхнє замовлення в київській фірмі “Промінь” стало всього лиш третім за рахунком. Зараз же компанія просто не справляється з потребами навчальнихзакладів і деякі школи отримають нові парти не раніше кінця року.

Придбання парт – далеко не єдине, що зробили в навчальних закладахВільховецької ОТГ. До старту нової української школи у громаді підійшли відповідально. Всі перші класи капітально відремонтували, на підлозі постелили новий ламінат, встановили енергозберігаюче освітлення, придбали два інтерактивні мобільні комплекси, вчителі перших класів пройшли відповідне навчання. Словом, зробили все, щоб першачки почувалися в школі комфортно й ходили до неї із задоволенням.

На власні очі у цьому могли пересвідчитися журналісти Закарпатських ЗМІ, які відвідали Вільховецьку громаду під час прес-туру, організованого Закарпатським регіональним відділенням АМУ.

 

 

“Ми підготувалися до НУШ стовідсотково, – впевнено стверджує голова ОТГ Михайло Цірик. – Для цього крім отриманих від держави коштів виділяли й гроші з місцевого бюджету. Тому станом на 1 вересня повністю готовими до нової школи були всі 12 перших класів громад”.

Михайло Молнар, начальник відділу освітиВільховецької ОТГ, додає, що вчасно завершити підготовку їм допомогла, власне, децентралізація. В громаді кожна школа має власну бухгалтерію, в той час, як всі школи району мають єдину. Відповідно, кожна школа замовляла меблі лише для себе. Невеличкі суми дозволяли обійтися без проведення тендерів, що значно пришвидшило процес.

 

 

Втім, успіх освітньої реформи не залежить лише від вчасного придбання меблів, тому питаємо, якдо нововведень ставляться батьки першачків, чи задоволені вони змінами. “Поки що незадоволених відгуків я не чув, – відповідає Михайло Цірик. – Та ви й самі, коли побачите, наші нові класи, підготовлені відповідно до вимог реформи освіти, зрозумієте, що ніхто проти не буде”.

 

 

Перші класи у Вільховецькій школі дійсно виглядають дуже привабливо, якщо порівнювати їх із звичними нам класними приміщеннями в сільських школах. Великі енергозберігаючі вікна дають достатньо сонячного світла, в класах встановили світлодіодне освітлення, яке дозволяє заощаджувати на енергоносіях, а крім того вважається набагато кориснішим для очей школярів, ніж звичайне освітлення. В кожному класі стоять яскраві легкі одномісні парти, які діти самотужки можуть переміщати або ж складати в “квіточку”, а також різнокольорові шафки з зошитами, навчальними матеріалами. Вчителька перших класів Олеся Лавришин схвально відгукується про перший місяць роботи в нових умовах. Розповідає, що задоволені нововведенням і батьки, й діти, які охоче йдуть до школи. Першокласники сприймають школу як місце, де окрім навчання мають можливість і погратися, й поспілкуватися з однокласниками. Втім, наголошує вчителька, це вже не садок, тому шкільну програму необхідно пройти, матеріал діти повинні засвоїти, як було й до реформи.

 

 

Єдиний недолік – школи громади поки що не отримали підручники. Їх обіцяють надати в жовтні. Тому на допомогу приходить інтерактивна дошка. “Ми використовуємо їїрегулярно, – каже пані Олеся. – Щодня влаштовуємо діткам ранкову руханку. Вони співають, танцюють і дуже з цього веселі. Також з допомогою мультимедійного комплексу вчимо дітей”. Для прикладу вона включає на дошці курс, який розповідає першокласникам про державні символи України.

У Вільховецькій громаді впевнені в тому, що нова освітня реформа стане успішною. Звичайно, про результати можна буде говорити не раніше, ніж через рік, але тут постаралися зробити все залежне від громади, щоб перехід на нову освітню систему відбувся якомога комфортніше і вірять, що такі зміни підуть лише на краще дітям Вільховецької ОТГ.

 

Про Захід