З 1 жовтня Україна та Угорщина запровадили інформаційний обмін у митній сфері

Опубліковано:

 

З 1 жовтня почав діяти Протокол між митними органами ДФС та Національною податковою та митною адміністрацією Угорської Республіки про співробітництво у сфері обміну інформацією за допомогою електронної пошти про транспортні засоби, що переміщуються через українсько-угорський державний кордон, інформує ГУ ДФС у Закарпатській області.

Сторони вже здійснили тестове випробування нової системи та готові до інформаційного обміну.

Для обміну використовуватиметься інформація з журналу пункту пропуску. Перевагою системи є те, що використовуватиметься звичайна електрона пошта з повним захистом повідомлень.

Запровадження системи з інформаційного обміну між митними органами України та Угорщини обговорили представники ДФС та угорські колеги під час зустрічі, яка відбулася сьогодні у пункті пропуску "Чоп – Захонь" (Угорщина). Обидві сторони вже обмінялися першими пакетами даних. Система інформаційного обміну дозволить створити профілі ризиків, які нададуть можливість порівнювати інформацію про товари і транспортні засоби, які виїхали з Угорщини і які в'їжджають в Україну, за такими показниками як кількість та номенклатура товарів.

За словами представників ДФС, система надасть можливість прискорити процес митного контролю у пунктах пропуску та відслідковувати несумлінних суб'єктів ЗЕД.

Варто відзначити, що це другий проект України по обміну інформацією з країнами-членами ЄС. Перший діє з Польщею на пункті пропуску “Рава-Руська-Гребінне” і митниця ДФС отримує електронною поштою дані щодо транспортних засобів, дати та часу їх оформлення, наявності або відсутності вантажу.

На сьогодні у рамках міжнародних договорів митниці ДФС мають можливість отримувати від угорської митної адміністрації інформацію у ході проведення перевірок законності зовнішньоекономічних операцій та в рамках розслідування справ про порушення митних правил.

Крім того, здійснюються заходи із запобігання, виявлення та розслідування порушень митного законодавства, планування відповідних заходів щодо протидії контрабанді.

Загалом у 2018 році на українсько-угорському кордоні виявлено 2,4 тис. порушень митного законодавства на суму 38,3 млн грн, або близько 1,2 млн євро, при цьому вилучено товарів на суму майже 1 млн. євро. З незаконного обігу вилучено промислових товарів майже на 20 млн грн (0,6 млн євро).

Серед вилучених продовольчих товарів понад 80% складають тютюнові вироби, яких з початку року вилучено понад 1 млн шт. цигарок.

Одним із основних інструментів співпраці у напрямі попередження та виявлення порушень митного законодавства залишається обмін інформацією за запитами про надання адміністративної допомоги у проведенні перевірок та розслідувань.

За 8 місяців 2018 року ДФС у рамках протидії митним правопорушенням до митної адміністрації Угорської Республіки направлено 39 запитів про надання допомоги у проведенні перевірки дотримання законодавства при переміщенні товарів. За результатами 28 отриманих відповідей порушено 10 справ про порушення митних правил на суму майже 6 млн грн (0, 2 млн євро).

Враховуючи обсяги товаропотоку на українсько-румунському кордоні, учасники зустрічі наголошували на необхідності виходу на більш ефективний обмін інформацією, особливо правоохоронного характеру, який дозволить проводити перевірки і розслідування не постфактум, а дасть змогу попередити правопорушення.

Представники української делегації також наголошували на важливості оперативного контакту з представниками митних органів Угорщини щодо обміну інформацією про значні затримання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Під час зустрічі представники ДФС запропонували угорським колегам проведення спільних двосторонніх митних операцій по контролю за переміщенням високоліквідних товарів, а також тютюнових виробів. Наприклад, серед предметів контролю можуть бути транспортні засоби, які переміщують подрібнені партії товару, що попередньо переміщувалися по митних деклараціях, або переміщення транспортних засобів без вантажу.

Сторони також обговорили можливості запровадження спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-угорському кордоні. Зокрема, наголошувалося на важливості відкриття спільного пункту пропуску “Надьгодош – Велика Паладь” з розміщенням тимчасової інфраструктури на Угорській стороні.

Довідково:

Зовнішня торгівля між Україною та Угорщиною у січні-серпні 2018 року має тенденцію до зростання за рахунок збільшення імпорту та експорту. Обсяг товарообігу з Угорщиною займає 9 місце серед 218 країн-торговельних партнерів.

Питома вага обсягу зовнішньої торгівлі між Україною та Угорщиною у поточному році складає 4% загального товарообігу України, який у 2018 році становить 66,5 млрд дол. США.

Про Захід