В Ужгороді відбулася презентація нової книги Олени Пекар (Фото)

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація збірки  вибраних творів “Мереживо осені” відомої закарпатської поетеси Олени Пекар, викладачки української мови та літератури Ужгородської лінгвістичної гімназії ім.Т.Г.Шевченка. Книжка вийшла друком наприкінці літа і стала справжнім подарунком у вересневі дні шанувальникам ліричної поезії. Для оформлення віршованого слова поетеси використано роботу “Святкова сюїта” закарпатського художника Івана Дідика.

Василь Густі, голова закарпатської організації Національної спілки письменників Українипривітав авторку з чудовим доробком і нагадав, що це вже 10-та книжка Олени Пекар. Серед них – два пісенники. “У цій книзі синтезом усього написаного є передмова “Розмальовую будні у лірику або бути собою” (автор Олександра Ігнатович). – каже Василь Густі.—Тут дуже влучно сказано: авторка у своїй поезії є собою. У минулому столітті вчителі Марійка Підгірянка, Миколая Божукбули прекрасними поетесами і Олена Пекар продовжує цю традицію: вчителює все життя і пише все життя. У поезії відчувається відповідальність перед читачем, йде прямий зв'язок з читачем, який чистий серцем, помислом”. Василь Густі зізнається: “Мереживо осені” йому дуже до душі, яскраві образи, вражаюча лірика, в якій в кількох рядках передане все людське життя. “Вихід цієї книжки–це велика подія і для всіх закарпатців. Адже люди знають Олену Пекар і як педагога, і як громадського діяча. Вона виховала багатьох українців, істинних патріотів. І її лірика служить тому. У збірці є вірші і про батьківщину, наш край, нашу душу. “Мереживо осені”– привабливе, приємне, кожен може себе побачити у цій поезії.Вдало подане оформлення, і підібрані тексти. Іпередмова як стежина у саду веде до розуміння текстів”.

Іван Дідик,заслужений художник України, робота якого “Святкова сюїта” використана в оформленні збірки зазначив: “У поезії не може бути випадкового слова, бо це є мистецтво слова. Вірші Олени Пекар фантастичні. Думаю, що буду черпати з її творчості натхнення для своєї творчості. Я люблю творити під класичну музику. Ця поезія як музика. Бажаю авторці, щоб презентацій у неї як персональних виставок у художників було якомога більше.

Укладач збірки Олександра Козоріз, додала: з книжки черпатимуть для себе і учні, і шанувальники поетичного слова, і широкий загал читачів. “Олена Пекар-досвідченийпедагог, але її тримає не тільки вчительство. А якийсь порив душі, натхнення серця. Вона не відкладає на потім поетичнудумку, відразу кладе на папір. На її слова є багато пісень , сама авторка – ще й прекрасний виконавець”.

Олександра Ігнатович, член Національної спілки письменників України, автор передмови у збірці зауважила, що у книжці є не тільки чудова поезія, але й есеї, статті, спогади Олени Пекар. “Це зріз творчості Олени Василівни, представлений у книзі. Вона захоплює нас тією зачудуваністю і залюбленістю, вдячністю, якби доля не складалася. Але є  розуміння того, що требаприйняти все, як є і бути вдячним від того, що бачиш ті гори, ту красу, взаємини. Це розуміння необхідності жертовності у житті. Олена Василівна — дитина травня, це місяць, котрий малює світ у дуже свіжі, соковиті кольори. Так само розмальовує її поезія—гарними травневими соковитими фарбами”.

 “Авторка у своїй книжці промережила гарні такі рядки! Вона — справжня майстриня слова,– каже про колегу поетеса і вчителька української мови Оксана Синьоока. —

Чим ти наповнений, про те ти і говориш. Бажаю, щоб Олена мережила свої вірші і кожні 5 років видавала збірку. У неї також є багато духовних віршів, вона співає у церковному хорі і її пісні насичені справжнімдухом”.

Олена Пекар, поетеса, каже: вдячна долі, що збірка вийшла у світ. “Я вирішила все зібрати до купи: прозу, есеї, поезію. Це стан моєї душі, коли пишеться під музику, усамітнено, далеко від шуму та учнівського гамору, – розповідає Олена Пекар. – Останню збірку видала 5 років тому, тепер я дуже переживала, як все вдасться, готувалася до цього етапу. Але завдяки професіоналам, зокрема, Олександрі Козоріз, все вдалося”. У книжці використані також фото із сімейного архіву. “Завдячую тій людини, яка дала мені крила для польоту, – додала Олена Пекар. – Моєму чоловікові, якого не стало 8 років тому. Пам'ять про нього завжди живе”.

 

Поезія Олени Пекар різнотипна: є громадянська, пейзайжна, інтимна лірика, цикл духовної поезії. Читач знайде і поеми, і вірші-дилогії, філософського змісту катрени, вірші-новели. У книжці представлені також статті, спогади, есеї та матеріали про творчість поетеси.

Ужгородський прес-клуб

Про Захід