Відбулося друге пленарне засідання 12-ї сесії облради

Опубліковано:

У четвер, 27 вересня, відбулося друге пленарне засідання 12-ї сесії Закарпатської облради під головуванням Михайла Рівіса.

Розпочалося зібрання із сумних звісток, які надійшли зі Сходу країни. Так, 23 серпня у Донецькій області на лінії вогню героїчно загинув 29-річний командир роти 128-ї Закарпатської бригади, ужгородець Георгій Ольховський, а 29 серпня обірвалося життя 22-річного слідчого Ужгородського відділу поліції Ярослава Біланинця, який ніс службу у місті Бахмут на Донеччині. Очільник облради  від імені депутатського корпусу висловив найщиріші співчуття рідним та близьким і   закликав  депутатів на своїх округах відвідати сім'ї загиблих Героїв – наших захисників  та вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

Далі Михайло Рівіс виконав приємну місію, започатковану на попередньому пленарному засіданні 12-ї сесії облради: за активну депутатську діяльність, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток краю, високий професіоналізм, сумлінну  працю та з нагоди ювілейного дня народження депутатам – ювілярам оголосив Подяку обласної ради та нагородив  цінним подарунком. Зокрема, Мікловша Товта,  Івана Шкирту та Василя Якубця.

Повідомив про ще одну приємну новину: в ці дні в області з візитом перебувають наші чеські партнери із Височини, щоб проінспектувати  виконання робіт на спільних проектах. У складі чисельної делегації, яку очолює гетьман Їржі Бєгоунек, крайові депутати та представники постійної конференції, мери окремих міст, представники медичної та рятувальної служб. Для них заплановано багато робочих поїздок, зустрічей. Подякував депутатському корпусу, обласній адміністрації, місцевим органам влади за підтримку та сприяння у розвитку транскордонної співпраці. Та запросив усіх 28 – 30 вересня на фестиваль Чеських днів на Закарпатті, що пройде з 28 по 30 вересня на площі Народній в Ужгороді.

Після оголошень, надав слово депутатам, які виступили із своїми ініціативами та новинами. Серед таких були: Петро Добромільський, Геннадій Москаль, Віктор Русин, Іван Куцина, Петро Грицик. Піднімалися актуальні питання життєдіяльності краю, зокрема, подальшої роботи Ужгородського аеропорту, існування освітніх закладів, тендерних процедур з ремонту об'їзної дороги м.Берегово, збереження залізничних станцій та ін.

Далі  Михайло Рівіс інформував депутатів ще з одного питання: в.о. директора аеропорту Євгеній Габчак звернувся до ОДА, і облради із відповідною заявою про неможливість виконувати обов'язки за станом здоров'я. Геннадій Москаль вніс пропозицію призначити в.о. директора Ліса Руслана Миколайовича – заступника директора по виробництву. Депутати підтримали ініціативу та більшістю голосів внесли  дане питання на розгляд пленарного засідання, як і пропозицію Чаба Пейтера  "Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо недопущення закриття вантажних операцій на залізничних станціях області". Були додані й інші питання.  

Тож, у підсумку порядок денний 2-го пленарного засідання 12-ї сесії склали 24 основні питання, 6 звернень до вищих органів влади та ін.

Традиційно голова облради оприлюднив низку депутатських запитів. Зокрема, колективний запит від фракції КМКС щодо виділення  кошти у сумі 550 тис. грн для закінчення капітального ремонту другого поверху Олешницького ДНЗ № 2 Виноградівського району.

Відтак блочним голосуванням пленарне засідання  схвалило нові програми у галузі підвищення рівня безпеки дорожнього руху у Закарпатській області на період до 2020 року, із розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2019 – 2022 роки та два документи у сфері транскордонного співробітництва: "Про встановлення партнерства між Закарпатською областю України  та Мораво-Сілезьким краєм Чеської Республіки","Про затвердження Програми спільних дій на 2019 рік між Закарпатською областю (Україна) та Підкарпатським воєводством (Республіка Польща).

Приділили чималу увагу внесенню змін до раніше ухвалених рішень і програм, у т.ч. й щодо підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства ЗОКП "Міжнародний аеропорт "Ужгород" на 2017–2020 роки, посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 роки, розвитку культури і мистецтва в області  на  2016 – 2020 роки , а також  до головного фінансового документу – обласного бюджету на 2018 рік.

Враховуючи важливість питання, підтримали питання про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції "Новини Закарпаття", засновниками (співзасновниками) яких є Закарпатська облрада та ОДА, ухваливши відповідне рішення.

Уважно віднеслись депутати до питань про  надра  та майно, а також звернення до вищих ешелонів державної влади з актуальних проблем життєзабезпечення краю та його жителів, серед яких – щодо відміни податку за лісові землі, щодо співфінансування туберкульозної лікарні в с.Нижня Апша Тячівського району, щодо фінансування з Держбюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП "Міжнародний аеропорт "Ужгород".

З цього приводу дуже слушною була ініціатива Віктора Русина, яку підтримали більшість колег-депутатів, – всі звернення облради з наболілими питаннями, що стосуються життєдіяльності Закарпаття, персонально озвучити на виїзному засіданні Кабміну, запросивши у найближчий час всіх урядовців  до Ужгороду.

Насамкінець Михайло Рівіс запросив депутатів на фестиваль Чеських днів на Закарпатті,  подякував за плідну роботу на пленарному засіданні  та оголосив 12-ту сесію закритою.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід