«АСТРА-ДІА» – 10 років успіху

Опубліковано:

Нещодавно найбільша на Закарпатті мережа медичних лабораторій "АСТРА-ДІА" відзначила 10-ліття своєї успішної роботи. Якщо у 2008 році "АСТРА-ДІА" мала всього одну лабораторію, яка приймала 20-30 відвідувачів в день, то нині це – ціла мережа з 26 пунктів забору крові і чотирьох лабораторних центрів. Разом же ці відокремлені відділення приймають щоденно  сотні людей, котрим не байдуже їхнє здоров'я.

У чому секрет такого успіху? Як вважає генеральний директор "АСТРА-ДІА" Неля Лазар, вся справа – у ставленні до пацієнтів. "Від першого дня роботи нашого закладу ми робили усе, аби наші відвідувачі отримували послуги швидко, зручно і якісно, – розповіла Неля Миколаївна "Про Заходу". – Саме для цього була створена розгалужена мережа лабораторій по всій території області, куди мешканці краю можуть дістатися, не витрачаючи часу і значної кількості грошей на дорогу. У кожному пункті забору і кожній лабораторії працюють досвідчені і відповідальні працівники, котрі дотримуються високих вимог і стандартів надання медичних послуг. Людям більше не треба стояти у довжелезних чергах в поліклініках, у нас вони проходять весь процес швидко, медичні маніпуляції з забору крові відбуваються лише одноразовими розхідними матеріалами, максимально безболісно і комфортно. Ще один беззаперечний плюс – можливість отримати результати дистанційно. Тобто, не потрібно вдруге витрачати кошти, аби приїхати до місця розташування лабораторії. Можна без проблем увійти у свій особистий електронний кабінет "MyLab"на сайті "АСТРА-ДІА" і побачити результати аналізів. Причому система зберігає всі попередні результати лабораторних досліджень , що дуже зручно, оскільки завжди можна їх переглянути, порівняти, показати або переслати лікарю, знаючи, що вони не загубляться".

Лабораторна діагностика, дослідження біоматеріалу людського організму, на сьогодні справді є найбільш інформативним методом досліджень у медицині. Отримані результати аналізів дозволяють допомогти встановити діагноз, призначити найдієвіший і найточніший комплекс лікування та слідкувати за перебігом захворювання. Не секрет, що з появою у нас приватних лабораторій якість аналізів стала набагато вищою, і це доводять самі пацієнти, котрі все частіше обирають для проведення аналізів саме приватні установи. При цьому мало хто з пацієнтів задумовується над тим, як відбувається увесь процес роботи лабораторії. Генеральний директор ПП "АСТРА-ДІА" Неля Лазар каже, що головним принципом їхньої мережі лабораторій є відкритість. Тож вона готова розповісти та показати усе, що приховано від очей відвідувачів і доступно лише співробітникам лабораторії.

"Для роботи нам перш за все потрібен біологічний матеріал людини, – розповідає Неля Миколаївна. – Це може бути кров, сеча, випорожнення, зішкріби з урогенітального тракту, мазки та інше. В основному забір біоматеріалу ми проводимо на місці, наприклад,  для  взяття крові наші фахівці використовують виключно одноразові вакуумні системи "вакутейнер", які зменшують неприємні відчуття у пацієнта та скорочують час проведення процедури. У присутності пацієнта отриманий біоматеріал маркують штрих-кодом, на який далі орієнтується вся автоматизована система. Тобто до нас може прийти одразу сто людей з однаковими прізвищами, але всі вони отримають унікальний індивідуальний  штрих-код, який ідентифікує пробу пацієнта протягом всього лабораторного процесу.

Зібраний промаркований біоматеріал у найкоротші терміни доправляється до одного з 4-х лабораторних центрів "АСТРА-ДІА". Два таких центри працюють в Ужгороді, один – у Мукачеві та ще один – у Тячеві. Два роки тому нам вдалося відкрити бактеорологічну лабораторію з молекулярно-генетичним підрозділом, тож тепер ми маємо можливість виконувати увесь спектр досліджень самі і майже не віддаємо дослідження на аутсорсинг.

Після того, як біоматеріал потрапляє до лабораторного центру, починається власне аналітичний етап. Щодня перед початком роботи в лабораторії наші фахівці з лабораторної діагностики обов'язково запускають роботу аналізаторів і застосовують контрольні матеріали, які підтверджують якість та справність роботи приладів. Слід сказати, що апаратура у нас – найвищої якості, від провідних виробників зі світовим ім'ям: Siemens, Roche, Sysmex тощо. Ці апарати здатні самі контролювати якість виконання аналізів, тому що мають вбудовану систему контролю якості. Крім того, ми постійно заключаємо договори з  референтними установами, котрі контролюють якість нашої роботи, тобто ми є учасниками національних і міжнародних програм контролю якості, цьогоріч – RIQAS (Великобританія), Охматдит (Україна) та PREVECAL (Іспанія). Їхня перевірка виглядає так: вони надсилають нам контрольний зразок, ми проводимо аналіз і відправляємо їм результати по електронній пошті. Слід сказати, що ми маємо 100-відсотковий результат точності і підтвердженням цього є отриманий  відповідний сертифікат. Це є певний репутаційний показник для нас, щодо клієнтів, то вони можуть бути упевненими у тому, що наші лабораторії працюють якісно.

Окрім такого регулярного моніторингу точності досліджень, велике значення в нашому закладі має персональна відповідальність. Наші фахівці постійно навчаються та добре розуміють, що несуть особисту відповідальність на кожному етапі роботи. Ми  націлені тільки на отримання якісного результату, і саме це дозволило нам стати лідерами галузі в регіоні, побудувати довготривалі відносини з лікарями, відвідувачами і партнерами.

В останні роки все більше приватних клінічних центрів підписують з нами угоди про партнерство. Тобто, лікарі цих центрів бажають мати достовірні дані про стан здоров'я пацієнтів, а у нашій справі така довіра колег, лікарів, говорить більше за будь-які відзнаки.

Щодо останнього, постаналітичного етапу, то після ретельної оцінки (валідаціі) лабораторних досліджень, результати аналізів можна переглянути в електронному вигляді на нашому сайті в особистому кабінеті кожного відвідувача "MуLab", або отримати в роздрукованому вигляді на одному з пунктів забору медичної лабораторії "АСТРА-ДІА". Я вважаю наш заклад прикладом відкритості у роботі з лікарями та клієнтами.  Ми завжди говоримо, що найголовнішим для нас є і буде здоров'я людини".

За 10 років успішної роботи фахівці "АСТРА-ДІА" відмічають, що рівень обізнаності і медичної культури українців дуже виріс. Люди хочуть дбати про своє здоров'я, і їх  влаштовує тільки рівень якісних медичних послуг. Саме такі якісні лабораторні дослідження закарпатці можуть собі дозволити отримати в медичній лабораторії "АСТРА-ДІА" вже зараз. І тут є чим пишатися.

"Про Захід"

Про Захід