Валерій Пацкан: “За оцінкою Рахункової палати є можливість збільшити загальну суму доходів держави на 17,6 мільярда гривень”

Опубліковано:

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан.

За його словами, у Рахункові палаті вже проаналізували проект державного бюджету на 2019 рік і за її оцінкою є можливість збільшити загальну суму доходів держави на 17,6 мільярда гривень.

Валерій Пацкан наводить кілька основних тез щодо держбюджету на 2019 рік згідно проведеного аналізу Рахункової палати.

"Ми у Рахунковій палаті вже проаналізували проект держбюджету на 2019 рік. Кілька основних тез. Щодо дохідної частини – є ризики недосягнення зростання окремих доходів, насамперед бюджетоутворюючих. Водночас, за оцінкою Рахункової палати, є можливість збільшити загальну суму доходів загалом на 17,6 млрд грн.

Зокрема, за рахунок надходжень податку на прибуток підприємств – на 13,2 млрд грн, акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – на 4,4 млрд грн. Щодо видатків, то номінальні видатки споживання зростуть на 12,8%, тоді як видатки розвитку зменшаться на 4,5%.

Основним джерелом фінансування держбюджету в 2019 році мають стати нові запозичення, – це чверть фінансових ресурсів держбюджету. Загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу на кінець 2019 року має збільшитися до 2,4 трлн грн. А на погашення й обслуговування державного боргу передбачена майже третина витрат держбюджету. Всі наші рекомендації і пропозиції щодо збалансування проекту держбюджету-2019 ми передамо в бюджетний комітет до кінця цього тижня і, сподіваюсь, всі їх врахують. Моя позиція – українці мають отримати реалістичний соціально орієнтований бюджет, який захистить людей та дасть змогу розвивати економіку", – зазначає Валерій Пацкан.

Про Захід