Підвішені на транш: чим закінчились переговори України з МВФ і що це значить для країни

Опубліковано:

19 вересня закінчила працювати місія МВФ в Україні. Остаточні результати місії ще не були оголошені, але голова Департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс оголосив, що перемовини триватимуть. Отже, домовленості про черговий транш від МВФ ще не досягнуто. Керівник відділу досліджень Concorde Capital Олександр Паращій розповідає, які шанси має Україна на отримання траншу до кінця року і чим загрожує провал перемовин.

Повне розуміння ситуації ми отримаємо лише після появи офіційних коментарів по закінченню місії, але існує ризик, що найближчим часом ми цих коментарів не отримаємо. Принаймні, до наступного брифінгу прес-секретаря МВФ у наступний четвер, 4 жовтня.

Якщо аналізувати, чим нам загрожує відсутність траншу до кінця року, то перше, що спадає на думку – це значне зменшення золотовалютних резервів. На отримання траншу від Фонду зав'язані великі надходження від міжнародного фінансування: це і сама допомога від МВФ, яка має скласти від $1 до 2 млрд, і кредит Світового банку, і кредит від ЄС, а також можливі надходження від розміщення урядових єврооблігацій. Всього ми можемо недоотримати, у порівнянні з прогнозом Національного банку, близько $4,8 млрд кредитних коштів.

Відповідно, за такого сценарію золотовалютні резерви України на кінець року складатимуть лише 2,6 місяців імпорту, що набагато нижче за безпечний рівень (більше 3-х місяців) .

Сказати, що неспроможність отримати транш несе нам якісь критичні загрози, поки не можна: доки перспектива траншу лишається, серйозних ризиків немає. Хіба що держава не зможе повністю профінансувати дефіцит бюджету, оскільки частина міжнародних займів мала піти на фінансування бюджету 2018 року.

Найгірше, що може статися – це зниження міжнародного кредитного рейтингу України визнаними міжнародними рейтинговими агенціями. Якщо вони дійдуть висновку, що співпраці з МВФ протягом наступних півроку не буде, вони можуть знизити наш рейтинг, що унеможливить для України будь-які зовнішні запозичення. Це також створить тиск на фінансування бюджету та на курс гривні.

Якщо відбудеться зниження рейтингу та сигнали, що траншу до закінчення дії програми розширеного фінансування нам не бачити, у нас виникнуть проблеми і з валютою, і з можливістю фінансування дефіциту бюджету, і з політичними рейтингами влади.

Проте, на мою думку, якщо МВФ вимагатиме прийняти бюджет для отримання траншу, і уряд, і парламент будуть намагатися затвердити бюджет якнайскоріше. Це може відбутися навіть у середині жовтня, або ж на початку листопада.

Якщо бюджет буде прийнято в згаданий термін, є підстави сподіватися, що Україна отримає транш від МВФ вже наприкінці листопада. Уряд та Верховна Рада будуть активно працювати над виконанням вимог Фонду, оскільки всі розуміють нагальність та важливість позитивного перегляду рішення про виділення траншу.

Олександр Паращій, керівник відділу досліджень Concorde Capital

VoxUkraine, для "Про Заходу"

Детальніше про проблеми бюджету читайте на сайті

Про Захід