Які депутати найкраще голосували за реформи під час восьмої сесії ВР

Опубліковано:

Як депутати Верховної Ради працювали в першій половині 2018 року? Якщо коротко – не набагато гірше, ніж у 2017-му, але помітно знизили оберти порівняно з 2015-м або 2016-м. Такі результати проекту iMoRe, який відстежує й оцінює законодавчі реформаторські ініціативи. Протягом минулої, 8-ї сесії депутати проголосували за 20 прогресивних законів, які в сумі набрали 41,5 бала (методологія розрахунку). У 7-й сесії законів, що просували реформи, було 17 (загальною вагою 30,5 бала), а в 6-й – 26 (46,2 бала).

Проект "ККД депутата" дозволяє персоналізувати внесок кожного депутата в ухвалення реформаторських законів. У липні закінчилася 8-ма сесія, ми вдруге оновили Індекс підтримки реформ. Що змінилося в депутатській "кухні"?

Наприкінці листопаду VoxUkraine презентував новий інструмент оцінки роботи депутатів – Індекс підтримки реформ (ІПР). Його завдання – показати, наскільки максимально можливий внесок зробив обранець в ухвалення законів, які з'явилися в індексі iMoRe.

Іншими словами, ІПР показує, скільки балів з максимально можливих набрав кожний депутат, голосуючи за 256 реформаторських законів, які були ухвалені Радою VIII скликання протягом перших семи сесій (зараз до розрахунку входить результат за вісім сесій і 276 законів). Ці закони відбирали й оцінювали понад 40 незалежних експертів.

Під час краудфандингу VoxUkraine задекларував, що ІПР оновлюватиметься кожну сесію до парламентських виборів.

Працелюби та ледарі 8-ї сесії

Якщо депутат приходить у Верховну Раду, реєструється в системі "Рада" і навіть сидить у своєму кріслі, це зовсім не означає, що він працює та бере участь у голосуваннях. Як показує статистика голосувань, далеко не всі зареєстровані депутати натискають кнопки "За", "Проти" чи "Утримався". Відповідно, статистика участі в голосуваннях може більш красномовно описати реальну роботу депутата.

За 8-му сесію загалом було проведено понад 2200 голосувань. З минулої сесії лідери за участю голосувань не змінилися: найбільш дисципліновані нардепи – Іван Спориш з Блоку Петра Порошенка, Михайло Бондар з Народного фронту та Віктор Пинзеник з БПП – взяли участь відповідно у 99,8, 99,4 та 99,2% голосувань.

Перелік "ледарів" і прогульників також залишився без змін. П'ять депутатів жодного разу не натискали кнопок системи "Рада": депутати-втікачі Клюєв та Онищенко, депутат у розшуку Бакулін, Константиновський, який висловив бажання здати мандат, та комбат Ярош.

Найбільший розрив між реєстрацією та участю в голосуваннях спостерігається у Юрія Бойка: депутат від Опозиційного блоку був присутній на 95% засідань, а голосував лише у 4% випадків.

Трохи краща статистика у Євгенія Гєллєра з Волі народу: 95% присутність і 8% участь у голосуваннях, а замикає трійку "ходаків-неголосувальників" позафракційний Павло Балога – 95% присутність і 13% участь у голосуваннях.

Дорогу – молодим

Протягом 8-ї сесії експерти IMoRe відібрали як реформаторські та оцінили 20 ухвалених у парламенті та підписаних президентом законопроектів (антиреформаторських законів на минулій сесії не було ухвалено). Щоб набрати максимум балів за сесію (41,5), необхідно було проголосувати за всі 20 законів. Стовідсоткову результативність у 8-й сесії продемонстрували 22 депутати. Але згідно з методологією фінальний результат ІПР включає в себе весь час роботи депутата в Раді 8-го скликання. Тут є нюанси.

Склад Верховної Ради 8-го скликання оновився майже на 10% з моменту проведення виборів у 2014. До лютого 2018 року позбулися мандату 30 осіб (не враховуючи дев'ятьох, які після обрання в парламент восени 2014-го одразу перейшли до уряду). Замість вибулих нардепів до парламенту прийшли нові люди за партійним списком або обрані на позачергових виборах у відповідних мажоритарних округах.

22 березня та 14 квітня цього року відбулося чергове "рокірування": замість Людмили Денісової з Народного фронту, яка обійняла посаду Уповноваженого ВР з прав людини, склав присягу Михайло Побочіх, а замість Валерія Пацкана (БПП) – Роман Зварич. Побочіх не пропустив жодного реформаторського голосування: 11 разів депутат підтримував прогресивні закони з 11 для нього можливих. Відповідно, Побочіх з ефективністю 100% опинився на першій сходинці. За ним розташувалися лідери минулого рейтингу: по 96% мають Іван Спориш (БПП) та Микола Величкович (НФ).

Другий новачок парламенту зовсім не такий ефективний: Роман Зварич голосував за реформаторські закони нечасто й розташувався аж на 335-й сходинці. Крім Побочіх, у топ-10 опинилися ті самі прізвища. Змінилися лише місця: у 8-й сесії Володимир Мельниченко та Ігор Артюшенко (обидва з БПП) піднялися на дві позиції в ІПР і тепер посідають п'яте та шосте місця відповідно. Причина – у негативних голосуваннях колег з топ-10. Олена Бойко (НФ) та Олександр Кодола (БПП) проголосували негативно за три закони з 20, і це одразу відбилося на фінальному результаті.

Замикають десятку найефективніших депутатів за голосуваннями Сергій Мельник та Олексій Порошенко – по 93%.

Остання десятка рейтингу не зазнала змін у прізвищах. Проте й наприкінці списку є прогрес, хоч і невеликий: Вадим Рабінович покращив власний ІПР на 63% (з 0,02 до 0,03), Євгеній Мураєв – на 12%, а Юлія Льовочкіна – на 7% (у останніх двох у показнику змінилася третя цифра після коми, тобто з округленням залишися 0,02 та 0,04 відповідно).

Що відбувається поза топ-10

Хто перебуває поза межами першої десятки ІПР? Якщо проаналізувати найбільший приріст у рейтингу, то можна знайти чотирьох депутатів, які покращили власний результат на понад 20 позицій. Рекордсмен – Валерія Заружко (РПЛ) – піднялась у ІПР на 63 позиції (з 358-ї до 295-ї). Причини успіху мінімум дві: Заружко почала більше голосувати за реформаторські закони (14 "За" з 20 голосувань) та деякі інші колеги, навпаки, погіршили власні показники. Наприклад, Володимир Литвин, місце якого посіла Заружко, втратив один відсотковий пункт у ІПР і опустився на 18 сходинок.

Реформаторські фракції

Під кожен важливий закон у Верховній Раді збираються голоси. Лідери фракцій зазвичай задають порядок денний серед депутатів і визначають закони, які підтримує партія. То яка ж фракція найбільше підтримує реформаторські ініціативи?

Із 7-ї сесії ситуація не змінилася: Народний фронт все ще має найбільше балів – 79% від максимуму. Після "фронтовиків" розташувався БПП – 73%. Замикає трійку лідерів Самопоміч – 68%. Порівняно з минулою сесією, у БПП ефективність зменшилася на 2 відсоткових пункти, натомість у партій Арсенія Яценюка та Андрія Садового все лишилося без змін.

ККД

Висновки

  1. В Індексі підтримки реформ новий лідер – Михайло Побочіх. Але треба зауважити, що він переміг на дуже "короткій дистанції", бо є новачком  у Верховній Раді. За 8-му сесію він 11 разів підтримував прогресивні закони з 11 для нього можливих. Відповідно, Побочіх з ефективністю 100% опинився на першій сходинці. За ним розташувалися лідери минулого рейтингу: по 96% мають Іван Спориш (БПП) та Микола Величкович (НФ).
  2. У цілому значних змін за 8-му сесію не відбулося: топ-9 прізвищ залишилися ті самі, лише дехто помінявся місцями: Володимир Мельниченко та Ігор Артюшенко піднялися на п'яте та шосте місце замість Олени Бойко й Олександра Кодоли. Остання десятка також не зазнала змін у персоналіях.
  3. Лідер серед реформаторських фракцій із 7-ї сесії також не змінився: Народний фронт має в своєму активі 79% від максимуму. Після "фронтовиків" розташувався БПП – 73%, а замикає трійку лідерів Самопоміч – 68%.

Олександр Надельнюк, аналітик VoxUkraine

Про Захід