У Воловецькому лісгоспі застосовують екологічний метод трелювання деревини

Опубліковано:

На Воловечині лісові господарнки для ведення лісового господарства використовують трелювання деревини за допомогою коней. Цим способом від діда-прадіда під час заготівлі лісу, як і 300 – 400 років тому ще за часів Марії – Терезії користуються у лісгоспах не тільки Тячівщини та Рахівщини, а також на Воловеччині. Особливо поширеним він є у Н.Ворітському лісництві, яке входить до складу державного підприємства ДП Воловецького ЛГ".

За словами головного лісничого ДП "Воловецьке лісове господарство" Мирона Стецо, ці розумні та сильні створіння досі виручають лісівників на тих ділянках, де часом і трактору не пройти або не зовсім доцільно посилати потужну машину для вивозу декількох хлистів,адже кіньми можна трелювати деревину з важкодоступних місць. Крім того зменшується навантаження на грунт та деревостан, який залишається після заготівлі. Тож лісівники мають також значну економію на собівартості лісозаготівлі, позаяк тракторне трелювання вимагає використання пального при роботі, а використання коней є екологічним методом заготівлі.

Трелювання є найважливішою операцією в заготівельному процесі ДП "Воловецького ЛГ". На її частину припадає 25-30% трудовитрат по лісосічним роботам та 9-11%всіх трудовитрат по комплексу лісозаготівель а загальний обсяг заготівлі деревини кінними бригадами становить лише 10%. Таке трелювання ведеться на порівняно невеликій відстані:за звичай до 300м,іноді 500-700 м і лише в дуже рідких випадках лише до 1 км. З 7 лісництв ,що входять до ДП "Воловецького ЛГ" у 4 активно використовують кінне трелювання.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід