Валерій Пацкан та Іраклій Меквабішвілі підписали Меморандум про взаєморозуміння між Рахунковою палатою України та Державним аудиторським офісом Грузії

Опубліковано:

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан та Генеральний аудитор Державного аудиторського офісу Грузії Іраклій Меквабішвілі провели у Тбілісі робочу зустріч та підписали Меморандум про взаєморозуміння між Рахунковою палатою України та Державним аудиторським офісом Грузії.

"Для нас цікавий досвід наших грузинських колег. Раніше ви плідно попрацювали з організаціями міжнародної технічної допомоги з боку ЄС і результатом такої співпраці стало внесення змін до законодавства Грузії і інституціональна трансформація Контрольної палати Грузії в 2012 році у Державний аудиторський офіс. І тепер у вас суттєво доповнений контроль за публічним управлінням (розширений перелік публічно-правових об'єктів перевірки, цільових фондів, в яких держава входить до складу засновників), доповнені і розширені можливості щодо перевірок органів місцевого самоуправління. Також нам цікавий ваш досвід у проведенні IT‑аудитів", – зазначив Валерій Пацкан.

Також, відзначив Голова Рахункової палати, він зацікавлений у знайомстві з методологією і програмними засобами, які забезпечують аналітичну підтримку основної діяльності і використовуються в Державному аудиторському офісі Грузії для аналізу і ухвалення рішень з вибору тематики, планування і виконання контрольно-аналітичних і експертно-аналітичних заходів тощо.

"Для мене важливо, що ви відгукнулися на нашу пропозицію і сьогодні тут з нами. Ми завжди відкриті. Ми готові обмінюватися досвідом, співпрацювати і це обов'язково переросте в велику дружбу на рівні наших інституцій", – зазначив Іраклій Меквабішвілі.

Представники Державного аудиторського офісу Грузії розповіли про особливості планування і проведення своїх аудитів, зокрема аудитів ефективності і IT‑аудитів, створення аудиторських груп, про взаємодію з громадськістю, про стратегію розвитку установи на найближчі 5 років, ухвалену у грудні 2017 року.

Валерій Пацкан зауважив, що один із пріоритетів оновленого складу Рахункової палати – підвищення якості проведення аудитів та підвищення кваліфікації аудиторів. За словами Голови Рахункової палати, обидва ці компоненти повинні відповідати міжнародним стандартам. А також дуже важливим є і доступне та зрозуміле інформування суспільства про результати аудитів. "Люди повинні розуміти, куди і як витрачаються кошти держбюджету. Адже це – кошти кожного українця. Моє завдання – підвищення авторитету Рахункової палати. Нам має довіряти суспільство", – підкреслив Валерій Пацкан.

Він відзначив, що ще одне важливе завдання – посилення співпраці з правоохоронними органами та належне реагування на встановлені Рахунковою палатою факти неефективного використання державних коштів.

Рахункова палата та Державний аудиторський офіс Грузії домовились про співпрацю за такими напрямами: обмін інформацією та методиками у сфері державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту); професійне навчання для підвищення кваліфікації та технічних навичок в аудиторській діяльності; організація та проведення конференцій, семінарів, інших навчальних заходів та робочих зустрічей; обмін досвідом щодо професійної діяльності; здійснення, за взаємною згодою, спільних та паралельних аудитів.

У зустрічі взяли участь член Рахункової палати Віктор Богун, начальник управління розвитку міжнародного співробітництва Рахункової палати Михайло Толстанов, представники ДАО Грузії – заступник директора департаменту з питань державного бюджету та стратегічного аналізу Цотне Каркашадзе, директор департаменту з питань ІТ аудиту та ІТ управління Георгій Гачечіладзе, начальник відділу департаменту з питань ІТ аудиту та ІТ управління Давід Шавгулідзе, заступник директора департаменту з питань аудиту ефективності Георгій Капанадзе.

Управління інформаційної політики

Про Захід