Х Міжнародний фестиваль органної музики ім.Наталії Висіч набирає обертів

Опубліковано:

Цей тиждень буде вельми насиченим у роботі Х Міжнародного молодіжного фестивалю органної музики ім..Наталії Висіч, який наразі проходить у Закарпатській обласній філармонії – на меломанів чекають аж три концертних програми за участі як місцевих музикантів, так і закордонних гостей. Зокрема, 18 вересня на головній сцені краю гратимуть студенти Музичної академії  Ф.Ліста Тузеш Марцел Шамуел і Гайноцкі Бенце (орган, м.Будапешт), Ольга ЧУНДАК (орган, м.Ужгород) та духовий оркестр філармонії.

Обидва угорські гості є студентами магістерського відділу у класі відомого викладача Ласло Фошонга. Окрім того Марцел Шамуел Тузеш працює у церкві Св.Яноша як органіст і концертмейстер хору, співпрацює з камерним оркестром "Гендель-тріо", брав участь в органному турне Німеччиною, проходив майстер-класи у К.Боссера, А.Кастандо та ін. А Бенце Гайноцкі займався у літніх органно-імпровізаційних академіях у Франції та відвідував численні майстер-класи у всесвітньо відомих органістів.  

Щодо ужгородки Ольги Чундак, то вона є лауреатом і дипломантом багатьох міжнародних і всеукраїнських конкурсів. Закінчила Ужгородський філіал Донецької державної музичної академії ім.С.Прокоф'єва як піаністка й органістка. Брала участь у майстер-класах К.Латали (Польща), Л.Бербена (Нідерланди-Німеччина), Г.Булибенко (Україна), Й.Труммера (Австрія), А.Баль (Франція-Швейцарія), Т.Гланца (Німеччина), П.Стеценка (США), Т.Сандмана (Франція-Нідерланди). Із сольними концертами побувала у Дніпрі, Львові, Одесі, Білій Церкві, Маріуполі та ін. Артистка духового оркестру Закарпатської обласної філармонії, концертмейстер, педагог.

А довершить програму естрадно-духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії – відкритий до будь-яких творчих експериментів колектив, який веде активну концертну діяльність і користується широкою популярністю серед місцевої публіки. Оркестр встиг реалізувати багато авторських програм, запам'ятатися самобутністю та сміливими задумами. Репертуар колективу складають твори композиторів-класиків, обробки народних пісень, сучасна популярна та джазова музика. Художній керівник – заслужений артист України Володимир Співак.

Учасники виконають твори Й.С.Баха, Г.Ф.Генделя, Ф.Ліста, Л.В'єрна, Ш.М.Відора, знаменитий "Танець смерті" К.Сен-Санса та композицію "O Fortuna" зі сценічної кантати "Carmina Burana" К.Орфа. Ведуча концерту – музикознавець Наталія Піцур. Початок о 18.30.

Підготувала Таїсія Грись

Про Захід