Закарпатські ОТГ: Нова українська школа, реформа фінансування у медицині первинної ланки та стратегічне планування в громадах

Опубліковано:

Сьогодні, 14-го вересня, в Ужгороді експерти Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування поспілкувалися з журналістами щодо того, яка зараз ситуація із впровадженням реформи децентралізації в області.

Так, директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем'янчук відзначив, що наразі одне з п'яти міст обласного значення – Мукачево демонструє рух у роботі з навколишніми населеними пунктами в контексті закону "Про добровільне приєднання територіальних громад до міст обласного значення".

Наразі п'ять населених пунктів – Шенборн, Нове Давидково, Лавки, Павшино та Нижній Коропець висловили бажання ввійти до об'єднаної громади разом з Мукачевом. Вже в кінці вересня чи на початку жовтня можна очікувати, що відповідні документи будуть подані до Закарпатської ОДА, яка й має прийняти рішення про створення ОТГ. 

Водночас Микола Сюсько – радник з питань регіонального розвитку Закарпатського ЦРМС розповів про стратегічне планування у вже існуючих громадах.  Наразі 4 ОТГ вже мають затверджені стратегії регіонального розвитку, ще дві перебувають на етапі підготовки і затвердження СРР.

У Іршавській ОТГ наступного тижні відбудуться громадські слухання щодо СРР. Сподіваються, що документ буде винесено на розгляд сесії вже в жовтні. В Баранинській ОТГ – наступного тижня відбудеться 4 засідання робочої групи по СРР, на якій будуть розглядатися конкретні проекти.

Перечинська ж ОТГ вже робить перші успішні кроки в напрямку роботи над залученням інвестицій в громаду. Навесні розроблений і презентований інвестиційний паспорт ОТГ. Також реалізовується низка проектів. Зараз, зокрема, в роботі проект, який допоможе розвивати велоінфраструктуру в ОТГ. Вже з 16 по 22 вересня в Перечинській ОТГ за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Закарпатського ЦРМС відбудеться Європейський тиждень мобільності.

Радник з питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС, Павло Рябоконь розповів, як проходить реформа у освітній та медичних сферах. Цьогоріч в шести закарпатських ОТГ було створено 64 перші класи, в які пішли 1162 учні. Втім 18 перших класів мають менше ніж по 10 школярів, є й чотири такі, де діток менше п'яти. 

З проблем у реалізації програми "Нова українська школа" – немає в повному обсязі матеріально-технічного забезпечення, яке передбачене програмою. Передусім, мова йде про відсутність спеціальних одинарних парт. Окрім того, існує певне нерозуміння батьків, мовляв, чому моя дитина бавиться цілий день, а не вчиться.

Водночас, як відзначив радник, Закарпатський ЦРМС розробив 4 тренінгові теми, які будуть впроваджуватися до кінця цього року та будуть стосуватися сучасних освітніх трендів, а також роботи з батьками – педагогіка партнерства.

Щодо реформи первинної ланки фінансування медицини, то наразі кожна з 6 ОТГ, окрім Іршавської, створили центри первинної медико-санітарної допомоги. Є три етапи для медзкладів в контексті реалізації цієї ланки реформи: перетворення комунального закладу у комунальне неприбуткове підприємство, отримання ліцензії, далі укладання договору з Національною службою здоров'я.

Наразі на Закарпатті з 10 комунальними підприємствами  і 4 приватними закладами вже підписані такі договори. Із об'єднаних територіальних громад – Полянська і Вільховецька ОТГ вже підписали договори і з 1-го жовтня будуть отримувати фінансування по-новому. Загалом – це на 100 тисяч гривень в місяць більше ніж раніше.

"Про Захід"

Про Захід