Колектив Академії СБУ провів благодійні заходи-реквієми, присвячені загиблим співробітникам Служби

Опубліковано:

Співробітники та курсанти Національної академії Служби безпеки України відвідали Ужгород та Івано-Франківськ із виставкою картин "Невидима варта" та виставою-реквіємом "Війна без строку…", присвячені всім загиблим під час проведення АТО та ООС співробітникам української спецслужби.

Вечори пам'яті відбулися в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі та Івано-Франківській обласній філармонії. В обох містах вшанувати пам'ять загиблих прийшли перші особи області – голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Маланій, керівництво та співробітники регіональних управлінь СБУ, учасники АТО, військові, громадські активісти, духовенство, студенти, курсанти та школярі.  

На відкритті заходів ректор Академії Сергій Кудінов наголосив, що Ужгород та Івано-Франківськ відділяє від бойових дій понад тисячу кілометрів, але навіть у цих містах подих війни відчувається не менше, ніж у Харкові чи Дніпрі, адже Закарпаття і Прикарпаття втратили на сході понад двісті своїх синів-захисників. "Іноді непоправні втрати, які несе наш народ на війні, залишаються у новинах лише сухою статистикою, за якою не видно долі Героїв, не видно горя, що приходить в українські сім'ї, не відчувається справжня ціна, яку ми платимо за нашу незалежність". – зазначив ректор Академії СБУ.

Колектив Академії СБУ розпочав всеукраїнський благодійний тур у січні 2017 року. Нині захід уже відвідали 13 тисяч людей у двадцяти містах країни. Мета заходу – розповісти правду про життя загиблих на сході захисників України, співробітників Служби безпеки України, і через їх боротьбу показати те, що відбувається на війні.

З початком АТО та ООС Служба безпеки України втратила 27 кращих співробітників. Як пам'ять про бійців невидимого фронту Академія СБУ створила виставку картин "Невидима варта" та виставу-реквієм "Війна без строку". Зокрема, акторами вистави є курсанти Академії, навчальні підрозділи яких названо на честь Героїв Служби. Від імені загиблих молодь розповіла про їх життєвий і військовий шлях, останні спецзавдання, про їх родини та мрії, які не встигли реалізувати. "Сьогодні в Академії СБУ навчаються діти з усієї України, які вірять у майбутнє нашої країни, які готові її боронити. Вони – молоді патріоти, для яких велика честь берегти пам'ять про наших загиблих колег через виставу-реквієм", – підкреслив Сергій Кудінов.

Портрети Героїв Служби, які віддали життя за Україну, презентувала глядачам автор виставки картин "Невидима варта" співробітниця НА СБУ Леся Шиденко, яка розповіла зворушливі історії написання кожної з робіт. Оригінали картин передані сім'ям загиблих.

Також під час благодійного вечора відвідувачі мали змогу ознайомитися ще з одним проектом Академії СБУ "Пам'ятаємо", який на сьогодні налічує 15 відеоробіт про Героїв Служби безпеки, що створені за підтримки їх родин, друзів та колег. Закарпатці переглянули сюжет про загиблого під час АТО полковника Віталія Петренка, який у 2009 році був заступником начальника Управління СБУ у Закарпатській області. В Івано-Франківську було продемонстровано фільм про бійця тернопільської "Альфи" Руслана Муляра, який загинув нещодавно – 26 травня цього року – внаслідок артилерійського обстрілу на Луганщині.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків та заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Маланій подякували керівництву Служби безпеки України, Академії та організаторам за ту пам'ять про Героїв, яку вони доносять до українців.

Також перед івано-франківцями виступили настоятель Архікатедрального собору Воскресіння Христа Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ отець-мітрат Юрій Новицький та голова церковного Трибуналу Івано-Франківського Єпархіального Управління УАПЦ отець Роман Козак. Вони наголосили, що той, хто в ХХІ столітті веде проти України війну, не має морального права говорити про духовність.

Під час всеукраїнського туру було зібрано майже 900 тисяч гривень, які передані місцевим шпиталям на лікування і реабілітацію українських захисників. В Ужгороді та Івано-Франківську благодійні внески керівники управлінь СБУ Олег Воєводін та Петро Дідух вручили на потреби Обласних госпіталів ветеранів війни. Вони також зазначили, що співробітники спецслужби одними з перших стали на захист української землі. Але, на жаль, не завжди можна розповідати на загал про їх здобутки. За їх словами, цей захід допоміг кожному глядачу дізнатися про неоціненну і важливу роль співробітників СБУ у війні проти окупантів і сепаратистів.

Прес-центр СБ України

Про Захід