Стратегія розвитку Полянської сільської ОТГ планомірно реалізовується

Опубліковано:

 

Упродовж першого року діяльності у Полянській сільській ОТГ активно йшов процес розробка Стратегії її розвитку до 2025 року з широким залученням громадськості. А на початку 2018 року сесія Полянської сільської ради затвердила Стратегію і почалось її виконання всіма структурами виконкому і ради та громадою.  А вже з початком вересня 2018 року Закарпатське РВ АМУ запланувало і здійснило консультаційну поїздку до Полянської ОТГ з тим, щоб допомогти порадами у досягненні ефективності реалізації Стратегії.

Сама ж ефективність реалізації найбільше залежить як від обсягів і джерел спрямованих ресурсів (яких ніколи не буває вдосталь), так і від збалансування витрат коштів на поступове досягнення всіх стратегічних і операційних цілей Стратегії. Варто нагадати про 5 затверджених стратегічних цілей Стратегії з розподілом кількості операційних цілей:

  1. Вирівнювання диспропорцій доступності і якості соціальних послуг для мешканців усіх сіл Полянської ОТГ (загалом 4 операційні цілі).
  2. Розвиток дорожньої та інженерної інфраструктури на території Полянської ОТГ (загалом 5 операційних цілей).
  3. Сприяння просторово-територіальному і економічному розвитку курорту Поляна із залученням суміжних територій і сіл Полянської ОТГ ( 5 операційних цілей).
  4. Забезпечення охорони природи, безпеки довкілля і енергоощадності в громаді (4 операційні цілі).
  5. Формування нової і ефективної системи муніципального управління та надання якісних адміністративних послуг (4 операційні цілі).

"Особливістю процесу стратегічного планування розвитку Полянської ОТГ стало те, що уже на першому році діяльності ОТГ кошти держсубвенції на розвиток інфраструктури (4257,24 тис. грн) та субвенції на соціально-економічний розвиток (958,93 тис. грн) спрямовувались на проекти стратегічного значення віддалених сільських територій ОТГ, хоча розробка Стратегії тривала аж до кінця 2017 року, – наголошує консультант з правових питань Закарпатського РПВ АМУ Олег Лукша. – Така тенденція  була продовжена і у 2018 році, коли Стратегія вже була затверджена, хоча розмір держсубвенції на розвиток інфраструктури зменшився на 29% у порівнянні із 2017 р. і склав 3006,8 тис. грн. Звісно, до наведених сум коштів на розвиток ОТГ додавались і кошти власних надходжень ОТГ. Так у 2017 р. в Полянській ОТГ було зібрано 590,0 тис. грн. туристичного збору, що склало майже 24% від загальнообласного показника (1-е місце у Закарпатській області). Подібною є динаміка обсягу туристичного збору і у 2018 році. Як вважає Полянський сільський голова Іван Дрогобецький, до проектів стратегічного значення слід віднести і проробку або залучення інвестиційних проектів. До прикладу, відродження склозаводу у с. Родникова Гута та будівнцтво еко-виробничого центру "Родниковий край" на основі лікарських рослин на полонині Вижень, розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури на територіях всіх сіл ОТГ, а не тільки у центральному селі Поляна, організацію і проведення щорічних промоційних фестивалів мінеральної води "Сила життя – у джерелах Карпат" тощо".

Висновок про те, що в Полянській ОТГ у 2017-2018 роках загалом дано хороший старт ефективній і планомірній реалізації  чинної Стратегії розвитку на період до 2025 року підкріплюється і неповним переліком капітально відремонтованих об'єктів соціальної та дорожньої інфраструктури населених пунктів ОТГ:

  • Вперше за останні 20 років капітально відремонтовані будинки культури та клуби у селах Родникова Гута, Родниківка і Оленьово.
  • Лише у 2017 р. кошторисна вартість капітального ремонту вулиць у селах Родникова Гута, Яківське, Оленьово і Поляна склала 5598.93тис. грн., у тому числі збудовано підпірні стінки доріг.
  • Капремонти вулиць у селах Плоске, Уклин, Поляна, Яківське, Родниківка, Родникова Гута і Оленьово тривають і у 2018 році (їхні обсяги уточнюються).
  • Капітально відремонтовано під'їзди і двір Полянської ЗОШ.
  • У Плосківській ЗОШ оснащено і відкрито новий комп'ютерний клас.
  • Розроблено проектно-кошторисну документацію на будівництво ЦНАПу Полянської ОТГ.

Питання, чи розвивались би периферійні села у такому темпі, якби не була утворена у 2016 році Полянська сільська ОТГ – залишається риторичним. Приклад тих кількох об'єднаних громад Закарпаття, яким вдалося піти шляхом децентралізаційної реформи, переконує, що це вірний напрямок, якому наразі немає альтернативи.

Закарпатське РВ АМУ

 

Про Захід