У Луцьку відкрився музей сучасного українського мистецтва Корсаків

Опубліковано:

“Ми зробимо так, щоб наш Музей став не просто збіркою експонатів, а живим організмом із безперервним потоком культурницьких та навчальних заходів”, – саме цей пункт є серед десяти інших не менш важливих, викладених у Маніфесті при вході до МСУМК – Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, який до Дня Незалежності відкрили в Луцьку.

Музей виник на базі створеної у 2014 році Галереї сучасного мистецтва України “Арт-кафедра”, де першими в експозиції були представлені роботи Миколи Кумановського, а також твори луцьких митців із колекції родини Корсаків. Їхнім прізвищем музей найменували не просто так: фундатори Леся та Віктор Корсаки вважають, що коли називаєш щось своїм прізвищем, то несеш за це відповідальність. Засновники зазначають, що їхнім прагненням є відродити родинне меценатство, яке завжди було розвинуте в Україні для збереження та примноження духовного спадку нації. Так, у планах фундаторів є також організація фестивалів перформансу та відеоарту, гостьових лекцій та концертів сучасної музики, театральних вистав та демонстрація арт-фільмів.

Музей загальною площею близько 5000 м кв. розташований у КРЦ “Адреналін Сіті”. З-поміж десятьох структур музейного комплексу є щойно відкрита постійна виставка, яка власне є ядром центру, змінна експозиція та художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського. Постійна експозиція розміщена у 12 залах, кожна з яких представляє мистецькі твори певного часового проміжку, періоду та напряму в окремо виділених локальних місцях, як-от: зала № 1 – Львівський модернізм 1930-1960-х років, зала № 2 – Герметичні кола Львова, Луцька та Ужгорода 1970-х рр., зала №8 – Одеський нонконформізм 1970-1990-х рр., і так аж до Актуального мистецтва в залі № 12.

На сьогодні в музейному комплексі представлені далеко не всі митці, тож родина Корсаків обіцяє і надалі збільшувати кількість мистецьких робіт та прізвищ у колекції, щоб якомога ширше презентувати увесь спектр сучасного українського мистецтва. Але вже зараз можемо ознайомитися з творами таких художників, як Олександр Аксінін, Андрій Александрович-Дочевський, Сергій Алієв-Ковика, Петро Антип, Олександр Архипенко, Валерій Басанець, Володимир Бахтов, Петро Бевза, Микола Бірючинський, Олег Волошинов, Олег Воронко, HENYK, Катерина Ганейчук, Анна Гідора, Петро Гончар, Андрій та Петро Гуменюк, ВлодкоКауфман, Сергій Кириченко, Анатолій Криволап, Олена Кульчицька, Наталія та Микола Кумановські, Петро Лебединець, Леопольд Левицький, Петро Малишко, Любомир Медвідь, Роман Мінін, Ярослава та Ярослав Мотика, Вадим Петров, Богдан Пікулицький, Сергій Радкевич, Ігор Романко, Роман Сельський, Анатолій Твердий, Олекса Фурдіяк, Ганна Шумська, Ігор Шумський та багато інших.

Що ж, а закарпатці (а також ті, хто вніс свій вагомий вклад у розвиток закарпатської школи живопису) представлені в постійній експозиції наступними художниками та їхніми творами: Павло Бедзір, графіка “Із серії Життя дерев”; ТіберійСільваші, живопис “Живопис” 2010; Назар Гулин, живопис, серія робіт “Мотиви печерних розписів”, 1993, а також скульптура з дерева “Митець”; Павло Керестей, живопис “Композиція”, 1988; Петро Гулин, живопис “Муза в сумному чеканні”, 1993, “Поцілунок”, 1998, “Біжучи з хрестом”, 1992 та “Міграція”, 1983; Надія Кирилова, живопис “Вихор”, 1990-ті рр.; Руслан Тремба, живопис, дві картини “Сни заробітчан” із серії “Сни заробітчан”, 2015, три настінні скульптури “Трофеї”, 2011; Роберт Саллер, живопис “Опівнічний жовтий”, “Жовті коні”, “Жовта кімната”, “Жовтий прапор”, всі 2015 року виконання, а також “Циганська зірка”, 2011; Віктор Мельничук, живопис, диптих “Пуділь” із серії “Мить” та “Без назви”, 2011; Беата Корн, скульптурна інсталяція із серії “Людина-Гусінь”, 2018; Карел Якубек, живопис; Петро Ряска, живопис, дві картини “Щасливі королі” з проекту “Замки”, 2011.

Окрім самих засновників, радником, консультантом та водночас експертом Петром Гулиним було сформовано багато творів колекції музею, а формуванням постійно діючої експозиції займався митець Петро Бевза. Директор Луцького художнього музею Зоя Навроцька долучається підтримкою до всіх арт-проектів родини Корсаків, а також пише мистецтвознавчі тексти до них. До відкриття музею в стислий термін надрукований каталог творів за дизайном HENYK.

Художниця, а тепер і директор музею Катерина Ганейчук під час відкриття музею сказала: “Ми нарешті з'явилися на культурно-мистецькій, а також туристичній картах світу. Будьте з нами, підтримайте нас, а ми будемо дуже старатися”.

Слід також відзначити, що в день урочистого відкриття музею – 24 серпня 2018-го – у залах змінної експозиції також представили виставку “Образ і час” художника Андрія Ментуха.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків працюватиме щоденно з 12:00 до 20:00. У середу переглянути експозицію можна безкоштовно, а в п'ятницю з 18:00 вільний вхід для молоді. Розташований музей за адресою: м. Луцьк, вул. Карбишева, 1 (КРЦ “Адреналін Сіті”).

Текст за матеріалами анонсу МСУМК: Олександр Нікітчук

Фото: Наталія Павлик

© Культурно-мистецька фундація BrovdiArt

Про Захід