У першому півріччі поточного року збитки «Закарпатгазу» склали 48,9 мільйона гривень

Опубліковано:

Збиток ПАТ "Закарпатгаз" від діяльності з розподілу природного газу у І півріччі поточного року склав 48,9 млн. грн. Від'ємний результат є наслідком того, що діючий тариф не покриває обгрунтованих витрат підприємства.

Впродовж останніх двох років діяльність з доставки (розподілу) природного газу споживачам Закарпатської області залишається збитковою. Окрім незбалансованості тарифу є й проблема різниці у вартості газу для технологічних потреб.

Тарифом на розподіл, встановленим НКРЕКП для ПАТ "Закарпатгаз" передбачено, що компанія закуповуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5703,7 грн за 1 тис. м. куб. При цьому фактична ціна природного газу в поточному році становить 12569 грн / тис. м. куб. У діючому тарифі на розподіл на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних втрат передбачено  майже 240,7 млн грн. А вартість його закупівлі на ринку становить 444,7 млн грн. З урахуванням того, що витрати на придбання газу складають 70% від усієї тарифної виручки, така різниця значною мірою впливає на збитковість діяльності компанії.

"Складові нинішнього тарифу сформовані непропорційно – аби утримувати газопроводи у належному стані, необхідно витрачати значно більші суми, ніж ті, що затвердив регулятор ще наприкінці 2016 року. До того ж,  з року в рік транспортується все менше і менше газу. До прикладу, у 2017 році компанією фактично протранспортовано 462 млн м. куб, при розрахованих у тарифі 486 млн. м. куб. За цей період газорозподільна компанія недоотримала 20,9 млн грн тільки за рахунок зменшення обсягів транспортування газу", – коментує фінансовий директор ПАТ "Закарпатгаз" Наталія Дорохіна.

Продовжують зростати й інші статті витрат, пов'язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних матеріалів, необхідних для роботи автомобілів аварійних та експлуатаційних служб, тільки за перше півріччя цього року зросла на 18%. Автопарк компанії потребує значних капіталовкладень для проведення ремонту та придбання запчастин.

Складна фінансова ситуація позначилася і на рівні оплати праці на підприємстві. Середня заробітна плата працівників "Закарпатгазу" майже вдвічі менше, ніж середній рівень оплати праці в енергетиці по регіону та у десятки разів нижча за середню заробітну плату співробітників НАК "Нафтогаз України". Це є основним чинником високої плинності кадрів на підприємстві. Компанія втрачає кваліфікованих фахівців, які зважаючи особливості регіону масово виїжджають на заробітки за кордон, адже такий рівень заробітної плати є неконкурентним на ринку праці Закарпатської області.

Через необгрунтований тариф на розподіл газу, за 2017 рік ПАТ "Закарпатгаз" отримало 11,7 млн. грн. збитків. Майже 49 млн. грн. збитків отримано і в І півріччі цього року. Впродовж 2017-2018 років ПАТ "Закарпатгаз" двічі проходило процедуру подання тарифів на затвердження, однак раціональний тариф так і не був переглянутий та затверджений регулятором. Враховуючи надскладну ситуацію, пов'язану з нерівномірним та недостатнім для забезпечення діяльності компанії тарифом на послуги розподілу, ПАТ "Закарпатгаз" закликає НКРЕКП затвердити тариф на розподіл в обсязі, що дозволить здійснювати беззбиткову діяльність і компенсувати понесені підприємством збитки.

Прес-служба ПАТ "Закарпатгаз"

Про Захід