Основні причини різкого подорожчання газу та чи є можливість його уникнути

Опубліковано:

Вересневе підвищення газу – не новина для українців. Не один громадянин країни з острахом підраховує суму щомісячних "платіжок" за майбутні комунальні послуги. І є чого боятися, адже ціна на 1000 куб. м. газу виросте з 6,9 до 11 тис. грн. А це щонайменше – 1-1,5 тис. грн. в місяць.

Зрозуміло, що у всіх виникає головне питання – що призвело до такого радикального підвищення? Відповідь проста: борг України, транш МВФ, який дозволить його погасити, та страх перед дефолтом. Отже, чому виникли ці причини, які спонукають уряд піти на такий непопулярний крок?

Причина №1: накопичені борги

Багато хто пригадує "золоті часи" української економіки – 2005-2008-ий рік. Тоді зарплати росли та дозволяли брати кредити на нові автівки та квартири. Ми жили тоді в борг. В 2011-2013-их роках в борг уже жила вся Україна. І вже за рахунок зовнішніх кредитів, а не зароблених коштів. Як будуть вертати гроші – ніхто не думав. Як в 2008-му, так і в 2013-му.

"Це колись мало закінчитись,  – спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. –  За часів Януковича за кілька років державний борг стрімко зріс, а резерви НБУ навпаки – знизилися вдвічі. Результат – падіння ВВП, стрімке падіння гривні. Ми маємо занадто великі борги, які треба віддавати".

Як наслідок – до кінця 2019 року Україна має погасити понад 6 млрд. доларів боргів, а до 2020-го року ще більше – 18,5 млрд. Хіба ми таких коштів не маємо? За інформацією із ЗМІ, зараз на рахунках казначейства знаходиться трохи більше 1 млрд доларів. І вони, приблизно, будуть витрачені до початку листопада 2018 року.  

І це при тому, наше боргове навантаження і співвідношення боргу до ВВП в останні роки знижується. Якщо ми почали 2017 року на рівні 80% (відношення боргу країни до ВВП), то в 2018-й увійшли на рівні 73%, а до літа – взагалі дісталися рівня в 66%.

Причина №2: умови МВФ

Врятувати в цій ситуації можуть гроші Міжнародного валютного фонду. Сьогодні співпраця з ними, а саме отримання траншу, заблокована. Причина – не відбувається виконання їх ключових вимог до України, а саме тариф на газ для населення має бути такий же як і для промисловості. 

Чому він раніше був дешевим? Тому що різницю в ціні доплачувала держава з кишені платників податків. Різниця в тарифах приводила до величезного дефіциту бюджету, який покривався боргом. І все це призвело до різкої девальвації, за яку всі українці заплатили високою інфляцією останніх років.

"Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України, – вважає заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта. – Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів".

Причина №3: Боязнь нових "90-их"

А це дійсно та причина, заради якої можна потерпіти. Адже дефолт спровокує знецінення гривні, стрімке подорожчання товарів, заморожування зарплат та пенсій, зростання безробіття, долар за 50 грн. Останній, між іншим, ще й важко буде знайти – держава змушена буде запровадити валютні обмеження, в тому числі і на купівлю валюти. Інвестори після оголошення дефолту згорнуть своє виробництво в Україні, а нових сюди просто не заманиш. Кредитори також перестануть працювати з нашою країною.

Причин достатньо. А може є інший вихід?

Цілком можливо, що через підвищення тарифів виросте цифра боргів за комунальні послуги, адже люди просто перестануть платити. Багато хто кинеться оформляти субсидію. За прогнозами – це 80% населення. І тоді державі доведеться шукати додаткові кошти, адже треба буде збільшити бюджет з 70,9 млрд. грн. до 113 млрд. грн.

Єдиний вихід для українського уряду- продовжувати домовлятися та шукати компроміс з МВФ. За свідченням ЗМІ, до цього моменту у МВФ вже відкинули щонайменше 8 варіантів компромісів щодо підвищення ціни на газ для населення, які запропонували українські переговорники за останній рік.

"Вихід наразі шукає Кабмін на переговорах з МВФ, пропонуючи різні формули ціни на газ, які несуттєво підвищать витрати населення по "платіжках". Схоже, це єдиний варіант виходу з ситуації без катастрофічних наслідків для країни",  – вважає політолог Володимир Цибулько.  І дуже сподіваємося, що його таки знайдуть. І громадяни спокійну переживуть осінь та зустрінуть зиму.

Дмитро Гончар, "Про Захід"

Про Захід