Основна мета працівників В.Бичківського лісомисливсгоспу – створення високопродуктивних лісостанів

Опубліковано:

Ліс – національне багатство кожної держави, від його стану значною мірою залежить економіка країни, екологічна ситуація, добробут сучасного та майбутніх поколінь.

Повсякденне життя сповнене клопотів, часто відсуває на другий план глобальні проблеми суспільства. Часто питання: чим дихаємо і що будемо пити в майбутньому – для багатьох не на часі. Саме тому суспільство доволі прохолодно ставиться до екології, вважаючи, що на порядку денному є важливіші речі. Але немає нічого важливішого, ніж майбутнє людства, яке напряму пов'язане із станом  лісів.

Помічник лісничого Коб.Полянського л-ва Василь Куриляк розповідає: "Основним орієнтиром на майбутнє  для лісоводів нашого підприємства – є усвідомлення, що вся їх праця має служити  інтересам людини, сприяти економічному та соціальному розвитку нашого краю. Особлива увага приділяється на ощадливе лісокористування, раціональне використання й відтворення лісових ресурсів, забезпечення економічно-, екологічно-, соціально- збалансованого ведення лісового господарства".

Свій вклад у майбутнє лісів Рахівщини вносять і лісівники Коб.Полянського лісництва ДП "Великобичківське ЛМГ". Всі заходи щодо ведення лісового господарства в нашому лісництві формуються на основі національних і регіональних концепцій сталого розвитку. Поруч з охороною лісу, лісівники ставлять відновлення лісів на зрубах, як за рахунок вирощування лісових культур, так і за сприянням природному поновленню, тільки за поточний рік проведено лісовідновлення на площі 9,9га, з яких 5,9 га  – посадка лісових культур та на площі 4,0га – сприяння природному поновленню. При виборі деревних порід і кущів лісоводи керуються правилом при  створенні лісових культур – максимального наближення їх до складу корінних лісостанів, але це не виключає введення  в культури інших високопродуктивних і цінних деревних порід. Завдання кожного працівника лісництва при проведенні лісовідновлення – створити в найкоротший термін високопродуктивні, господарсько-цінні і стійкі деревостани. З цією метою окремо для кожної лісокультурної ділянки обираються тип лісових культур, тип змішування, спосіб обробітку грунту, оптимальна густота садіння та ін. Якісним посадковим матеріалом лісництво забезпечує себе за рахунок вирощування сіянців і саджанців у власному лісовому розсаднику, а також із під наметових розсадників основних лісоутворюючих порід. Навесні цього року в лісовому розсаднику посіяно 0,04га цінних лісових порід, а саме: ялини європейської, модрини європейської, ільма гірського, липи широколистої,  ясеня звичайного та ін., а також закладено 0,03га шкілок.

Основна мета працівників лісництва – створення високопродуктивних лісостанів, а цього можна досягти лише при застосуванні комплексу лісокультурних і лісогосподарських заходів до яких відносяться щорічні догляди за лісовими культурами, аж до переводу їх у покриту лісом площу. Наступний цикл робіт – це рубки догляду в молодняках (освітлення, прочищення), прорідження, прохідні рубки. Цьогоріч зусиллями майстрів лісу Кулявчук В.Ю., Роман В.В., Тимчак Ю.Ю. та працівниками на лісогосподарських роботах  проведено рубок догляду в молодняках на площі 23,7га,   з яких 10,3га – освітлення та 13,4га – прочищення.

Дбати та доглядати за насадженнями лісівникам потрібно аж до головної рубки – це наш збір урожаю і підведення підсумків роботи кількох поколінь.

Що може бути благородніше за висаджене дерево? Новий ліс – це нове життя, здоров'я нації, душа Карпат та майбутнє України.

Пресслужба ЗОУЛМГ
 
Про Захід