Великому Бичкову з прилеглими селами прогнозують можливість стати однією з найперспективніших селищних громад Закарпаття

Опубліковано:

Про це повідомляє Закарпатське відділення Асоціації міст України, фахівці якого провели консультаційну поїздку до селища Великий Бичків. Як зазначалося під час зустрічі з Великобичківським селищним головою Йосипом Божуком, природно-географічні умови цієї частини Рахівського району однозначно відповідають урядовій Методиці формування ОТГ та засвідчують можливість створення Великобичківської об'єднаної територіальної громади у складі селищ Великий Бичків та Кобилецька Поляна, сільських рад сіл Верхнє Водяне, Водиця, Косівська Поляна, Луг і Росішка.

Так, за розрахунками консультанта з бюджетних питань ЗРВ АМУ Ю.Траньович, у потенційній Великобичківській ОТГ можуть проживати близько 30 тис. осіб, а займала би вона територію у 576.8 кв. км. Розрахунок показників бюджету за даними 2017 року засвідчив повну фінансову спроможність такої ОТГ. Розрахункові надходження, разом з освітньою та медичною субвенціями, складали би 107 534,6 млн. грн, тоді як видатки – 103 072.2 млн. грн. Крім того, громада могла би отримати й цільову субвенцію на формування власної інфраструктури в обсязі 7 840.6 млн. грн.

Попри такі очевидні плюси ОТГ не всі готові працювати над об'єднанням. Сільські ради не виявляють активності і непоінформовані про переваги і реальні можливості ОТГ для розвитку своїх територій. Тож працювати є над чим.   

Про Захід