Усі депутати Ужгородської міськради прозвітували про діяльність у 2017 році

Опубліковано:

Протягом квітня-червня 2018 року Інститут "Республіка" проводив аналіз звітів депутатів місцевих рад, зокрема й Ужгородської міської ради. Приємно відзначити, що всі 36 депутатів Ужгородської міської ради прозвітували про свою діяльність перед виборцями за минулий рік.

У ході аналізу контенту звітів були виокремленні місцеві проблеми, які найчастіше заслуговували на увагу депутатів. Також була сформована загальна тенденція звітування депутатів в Ужгороді, а саме розміщення звітів депутатів на офіційному веб-сайті Ужгородської міської ради.

Інститут "Республіка" виокремив ТОП-5 найпопулярніших робіт, що були реалізовані депутатами Ужгородської міськради, а саме:

  1. Встановлення та ремонт зовнішнього освітлення – 20 згадок у звітах;
  2. Поточний ремонт доріг – 18 згадок у звітах;
  3. Благоустрій прибудинкових територій (ремонт тротуарів, облаштування дитячих майданчиків, урн та лавиць) – 16 згадок у звітах;
  4. Заміна інженерних мереж (водогін, каналізація, електропостачання) – 14 згадок у звітах;
  5. Утримання зелених насаджень (газони прибудинкових територій, обрізка та кронування дерев, висадження нових дерев) – 10 згадок у звітах.                                                   

У 2017 році відбулися 9 із 10 скликаних сесій міської ради. Аналіз відвідуваності депутатами засідань сесій засвідчив, що якби усі "депутати-прогульники" одночасно знов не з'явились, то під загрозою зриву могли опинитись ще дві сесії.

Робота депутатів у постійних комісіях у розрізі представництва політичних партій та відвідуваності комісій депутатами демонструє дисциплінованість представників політичної партій "Єдиний Центр". Показник цієї групи депутатів склав 94,5%. Представники політичних партій "Самопоміч", ВО "Батьківщина", "Відродження" та "Патріот" відвідують засідання комісій в межах 73-77%. Натомість, представники БПП "Солідарність" працюють тільки на 65,6%. Найгірші показники у групи депутатів з політичної партії "Наш Край" – 41%. Слід відзначити, що представники "Європейської партії України" приховали інформацію про відвідуваність засідань постійних комісій.  

Впродовж року депутати прийняли 3856 громадян, провели 504 зустрічі з громадянами, з 360 звернень громадян – 74,7% задовольнили, інші перебувають у процесі вирішення, підготовлено та надіслано 1093 депутатських звернень, виконано 183 передвиборчих обіцянки.

Отже, слід зазначити, що перевагами звітів депутатів Ужгородської міської ради є у переважній частині випадків єдине джерело висвітлення звітів – офіційний веб-сайт міської ради, та здебільшого деталізований звіт, який відповідає вимогам ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад" в частині його наповнення.

З недоліків слід вказати на відсутність у звітах фотографій, які б наочно зображали ситуацію до та після втручання депутата.

Довідково: звітування – обов'язок депутатів, який вони повинні виконувати щорічно (а можна й частіше), якщо цього забажають виборці. Місцева влада зобов'язана всіляко сприяти депутатам в організації зустрічей. Це може бути допомога щодо надання приміщень, інформаційних та інших довідкових матеріалів тощо. Варто зазначити, що громадяни мають право на вільний доступ до звіту про діяльність свого обранця.

Відповідно до ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"  обранець завчасно, за 7 днів, повинен повідомити, де буде відбуватися зустріч із виборцями через медіа або в інший спосіб. На цій зустрічі й відбувається безпосереднє "інформування" виборців про роботу. А вже потім депутат інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення звіту,  зауважень  і  пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення,  дані  депутатові у зв'язку з його діяльністю.

Детальніше зі звітами депутатів можна ознайомитись тут.

Про Захід