Ужгородців запрошують на інформаційну акцію „Лабіринт можливостей”

Опубліковано:

30 липня, у Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, в Ужгороді на площі Народній з 13:00 до 17:00 години відбудеться інформаційна акція „Лабіринт можливостей". Проводитиметься вона у рамках ініційованої  Мінсоцполітики України загальнонаціональної інформаційної кампанії „#протиДІЙ торгівлі людьми", метою якої є привернення уваги до проблеми торгівлі людьми, сучасного рабства та об'єднання зусиль для подолання цього негативного явища, інформує Прес-центр Закарпатської ОДА.
„На площі Народній із кубиків буде викладено стилізований „лабіринт", який кожен з бажаючих може спробувати пройти. На шляху до фінішу учасників акції чекатимуть змодельовані ситуації, коли їм на різних етапах розповідатимуть про переваги працевлаштування за кордоном, а вони повинні будуть зробити свій вибір. І від ступеню обізнаності, поінформованості учасника буде залежати, яке рішення він прийме – правильне чи ні". – розповів директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Михайло Петрішка. „У даній акції будуть залучені всі суб'єкти, які здійснюють заходи у сфері боротьби з торгівлею людьми: департаменти охорони здоров'я, освіти і науки, соцзахисту населення облдержадміністрації, служба у справах дітей, Закарпатський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, міграційна служба, Нацполіція, Центр зайнятості населення, а також будуть  задіяні студенти УжНУ", – повідомив посадовець.
Під час брифінгу фахівцями департаменту соцзахисту населення озвучено певні статистичні дані. Так, за перше півріччя поточного року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми отримали 112 громадян України (за аналогічний період 2017 року такий статус Мінсоцполітики встановило 102 особам). В Закарпатській області статус постраждалих від торгівлі людьми на сьогодні отримали 26 осіб (за І півріччя поточного року такий статус дістала одна особа, ще по трьом – триває процедура оформлення). Особи, яким підтверджено такий статус, мають право на отримання державної допомоги (на сьогодні її розмір становить 5 тисяч гривень).
Як зауважив головний спеціаліст департаменту соцзахисту населення ОДА Василь Савчин, офіційна статистика не відображає реальної ситуації. Громадяни, які замість обіцяного працевлаштування зазнали експлуатації (трудової, сексуальної), після повернення в Україну не поспішають звертатися за допомогою (або взагалі не звертаються). В одних випадках це можуть бути погрози від колишніх „працедавців", в інших – брак поінформованості щодо захисту своїх прав. 
„На сьогодні функціонує безкоштовна національна „гаряча лінія" з питань міграції та протидії торгівлі людьми – 527 (або 0800 505 501). З грудня 2017 року в службі зайнятості діє „гаряча лінія" 0-800-50-99-66, зателефонувавши на яку можна отримати консультації фахівців, зокрема з питань, пов'язаних із запобіганням нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми", – повідомив М.Петрішка.
Торгівля людьми є правопорушенням, за яке передбачено кримінальну відповідальність. „За шість місяців 2018 року підрозділами Нацполіції України виявлено 186 фактів, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками статтею 149 КК України, що на 29 відсотків більше ніж за аналогічний період минулого року (144 факти). За вказані кримінальні правопорушення оголошено 122 підозри у вчиненні злочину 66 особам, з яких 27 заарештовані" – поінформував начальник відділу боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми ГУ Нацполіції в Закарпатській області Юрій Роговий. За його словами, на Закарпатті з початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено три відомості про такі кримінальні правопорушення.
 

Про Захід