Поліський волинянин дивує незвичайними виробами з дерева (Фото)

Опубліковано:

“Поліський лівша” Валентин Поліщук з Любешова  невтомний майстер мініатюри. Ннещодавно він виготовив мініатюрну ножну ступу, дерев'яні розп'яття помістив у пляшках різного калібру, а одне навіть примудрився вмістити в лампочці.

Родом чоловік із-під Корця, що на Рівненщині, але на Любешівщині мешкає ще з 60-их років минулого століття. До пенсії працював дезінструктором у райсанепідемстанції, тривалий час також очолював районне товариство Червоного Хреста, повідомляє "Район.Любешів".

Виготовленням дерев'яних дивовиж і мініатюр він захопився замолоду й попередником “Розп'яття” була в нього “Діжка в пляшці” – витвір надзвичайно тонкої і технічно складної роботи. Непросто помістити в посудину з вузьким горлом і хреста, але любешівський віртуоз настільки відшліфував свою майстерність, що зумів виготовити кілька десятків таких “Розп'ять”.

Волинянин, незважаючи на поважний вік (1940 року народження), ще й досі працює у своїй майстерні, поза тим – активний громадський діяч національно-патріотичного спрямування, в недалекому минулому – ініціативний депутат селищної ради, Почесний донор України, а його гострі публіцистичні роздуми можна зустріти на шпальтах місцевих видань.

“Головне – не поспішати, тоді встигнеш. А ще до кожної справи треба братися з чистими руками. У прямому й переносному значенні. Я завжди їх мию, коли беруся за роботу. Питаєте, чи важко? Рука, котрою тримаю заготовку, терпне й німіє, бо іноді, захопившись, можу провозитися з річчю з вечора до ранку”,– каже майстер.

У кожній деревинці, поліні чи навіть трісці він вбачає прихований мистецький витвір чи бодай потрібну в господарстві побутову річ. Матеріал у його руках стає слухняним і піддатливим, наче віск.

Цікаво, що свої вироби, крім унікальної колекції мініатюр – скрипки у вишневій кісточці, набору столярних інструментів у скриньці з волоського горіха тощо, за яку йому не раз пропонували грубі гроші – виготовив із дерева ще чимало предметів релігійно-церковної атрибутики, чоловік не продає. Адже працює не задля бізнесу, а заради творчого задоволення. І все ж не тримає їх за сімома замками в коморі – дарує друзям, однодумцям, храмам. А ще проводить виставки, зокрема в Національному палаці мистецтв “Україна”, в музеї народного побуту (с. Пирогове).

 

Про Захід