Ужгородські пенсійники відвідали “зелений” ринок

Опубліковано:

Стратегією розвитку комунікацій Пенсійного фонду України серед основних пріоритетів діяльності органів Пенсійного фонду передбачено розширення спектру надання пенсійних послуг, наближення їх безпосередньо до людей, підвищення довіри громадян до Пенсійного фонду, проведення активної інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення тощо. З цією метою фахівцями Фонду використовуються різні форми комунікації.

Так, днями спеціалісти відділу забезпечення наповнення бюджету головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області відвідали  "зелений ринок" та деякі торговельні центри міста Ужгорода і спілкувалися безпосередньо із приватними підприємцями та найманими працівниками, що там працюють.

Фахівці Фонду наголошували на важливості щомісячної сплати підприємцями єдиного соціального внеску, укладання трудових договорів із найманими працівниками та дотримання законодавства про працю, ризиках виплати й отримання зарплати в "конвертах". А також пропонували усім охочим зареєструватись на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

– Пенсійний фонд України запровадив нову послугу – інформування застрахованих осіб про страховий стаж та сплачені страхові внески за допомогою смс-повідомлень, – пояснювала Мар'яна Назарова, головний спеціаліст головного управління. – Для цього необхідно звернутися в найближчий орган Пенсійного фонду, подати заявку встановленого зразка та мати при собі паспорт та довідку органу податкової служби про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер). Крім того, всю необхідну інформацію щодо нарахованої заробітної плати та зарахування періодів роботи до страхового стажу громадянин може отримати, зареєструвавшись на Веб-порталі Пенсійного фонду України (www.portal.pfu.gov.ua) або особисто звернувшись до органу Пенсійного фонду України, маючи паспорт, довідку органу податкової служби про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. 

Довідково: відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності повинні сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, незалежно від ведення підприємницької діяльності.  

За даними головного управління Державної фіскальної служби України в Закарпатській області, станом на 1 липня 2018 року, в області обліковується 52,1 тисячі фізичних осіб. З них близько 8 тисяч мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску на суму 26,7 мільйона гривень. Завдяки вжитим заходам, проведеним спільно органами Пенсійного фонду та фіскальної служби області, вдалося скоротити заборгованість на суму 2,8 мільйона гривень, або на 10 відсотків у порівнянні до 1 травня цього року.

Про Захід