Яка ситуація на Закарпатті із місцевими податками та зборами

Опубліковано:

Одним із важливих джерел доходів бюджетів органів місцевого самоврядування є місцеві податки і збори. Формування значної частини їхніх доходів знаходиться у прямій залежності від того, наскільки ефективно вони зможуть організувати весь комплекс робіт.

Запровадження та встановлення  розміру податків та зборів (в межах, визначених Податковим кодексом) належить виключно до компетенції органів місцевого самоврядування. Тож вони мають реальні можливості впливати на обсяги надходжень зазначених платежів до відповідних бюджетів.

Яка ситуація нині на Закарпатті із місцевими податками та зборами говоримо із начальником Головного управління ДФС у Закарпатській області Олексієм Петріченком.

– Пане Олексію, поясніть будь ласка, що це таке місцеві податки і збори, яка їхня роль?

– Варто почати з того, що є державний, а також місцевий бюджети. Зведений бюджет включає і місцевий, і державний бюджети. Місцевий бюджет сплачується по територіальним громадам, державний бюджет централізовано консолідується в столиці. Місцевий бюджет розподіляється по громадам. І ці кошти громади можуть використовувати для своїх потреб: для благоустрою чи фінансування тих чи інших соціальних проектів.

– Яка ситуація нині в об'єднаних територіальних громадах Закарпаття: чи встановлені усюди місцеві податки, в яких розмірах, які види, і на скільки збагатилися громади завдяки їм?

– Наразі у нас сформовано тільки кілька територіальних громад.  Однак, саме місцева влада може  підвищувати інвестиційну привабливість території, впливати на створення робочих місць,  контролювати використання природних ресурсів, що й сприятиме збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

У частині місцевих податків та зборів місцева влада має певну самостійність. Безумовно, що установлення місцевих податків та зборів, не передбачених Податковим кодексом, забороняється. На сьогоднішній день, до повноважень органів місцевого самоврядування  та рад ОТГ належать: установлення місцевих податків та зборів; визначення переліку податкових агентів щодо сплати туристичного збору; прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок, об'єкта оподаткування, порядку справляння та  надання пільг. Повноваження місцевої влади є доволі широкими, стосовно місцевих податків і зборів, але, виключно в межах норм Податкового кодексу України.

На сьогодні всі органи місцевого самоврядування та рад ОТГ визначили ставки місцевих податків та зборів. Зараз ми можемо говорити про надходження до місцевих бюджетів у цілому, або ж по певному району, місту чи селищу.  Так, загалом,  з початку року до місцевих бюджетів області  надійшло 1 млрд 912 млн грн, це на 355 млн грн більше порівняно з минулим роком. По містам і районам у нас традиційно лідирують Ужгородський та Мукачівський. Так, до місцевих бюджетів Ужгорода та Ужгородського району разом надійшло майже 682,3 млн грн, Мукачева та Мукачівського району – майже 387,4 млн грн.

– Який податок складає найбільшу частку надходжень до місцевих бюджетів?

– Ні для кого не є таємницею, що основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб.  Він становить  найбільшу питому вагу надходжень по області, а саме це 65-70% від  всіх надходжень до місцевого бюджету.

З початку року до місцевих бюджетів Закарпатської області спрямовано майже 1 млрд 325 тис грн податку на доходи фізичних осіб. Ця сума майже на 290,1 млн грн більша порівняно з минулорічним показником відповідного періоду.

– Окрім ПДФО, які ще податки значно поповнюють місцеві бюджети?

– Насамперед це єдиний податок, які сплачують фізичні та юридичні особи. На сьогоднішній день у Закарпатській області зареєстровано 31 293 платники єдиного податку – фізичні особи та 569 юридичних осіб платників єдиного податку 4 групи. Ці платники перерахували до місцевих бюджетів нашого краю більше 260 млн грн.

Узагалі до місцевих податків і зборів належать: єдиний податок, податок на майно, який включає в себе податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок на землю та транспортний податок, туристичний збір та збір за місця для паркування транспортних засобів.

Щодо транспортного податку, то місцеві органи влади своїм рішенням мають тільки прийняти його. Стосовно ж єдиного податку, податку на землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та туристичного збору вони повинні приймати такий розмір ставки, аби отримувати надходження.

Наприклад, деякі місцеві органи влади встановили розмір ставки податку на землю, в грошовому еквіваленті, яка становить 8 грн, а комісія в банку становить 10 грн та рекомендований лист коштує мінімально 12 грн. Тобто місцевим органам влади слід добре подумати над розміром ставок, адже це кошти, які вони потім можуть використовувати на розвиток громади.

–       На скільки останнім часом поповнилися місцеві скарбниці?

Слід наголосити, що до повноважень  органів  місцевого самоврядування належить встановлення ставок місцевих податків та зборів, а до повноважень ДФС – здійснення адміністрування податків, зборів, платежів та контроль за своєчасністю подання платниками звітності, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Якщо говорити про надходження до місцевих скарбниць за останні три року, то протягом січня-грудня 2015 року до місцевих бюджетів було спрямовано 1 млрд 748 млн 181 тис. грн, в 2016 році 2 млрд 685 млн 603 тис. грн, у 2017 році 3 млрд 340 млн 709 тис. грн. Тобто в 2017 році у порівнянні з 2015-тим надходження збільшилось майже удвічі.

– На сьогоднішній день до місцевих бюджетів надійшло податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки 18 млн грн, транспортного податку – 1 млн 592 тис. грн, плати за землю – 127 млн грн, туристичного збору – 1 млн 605 тис. грн.

– До якого часу громади повинні визначитися із ставками місцевих податків і зборів?

– Усі рішення органи місцевого самоврядування повинні прийняти до 1 липня, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та зборів. В іншому разі норми відповідних рішень застосовуватимуться не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Слід зазначити, що при сплаті більшості місцевих податків і зборів Податковим кодексом визначена лише верхня межа ставки. Тобто мінімальна ставка для таких податків дорівнює нулю.

Також варто наголосити, що органи місцевого самоврядування  оприлюднюють до 15 липня всі прийнятті ставки  та передають всю інформацію до контролюючих органів. Крім того платники можуть використовувати зведену інформацію щодо прийнятих ставок з офіційного веб-сайту Державної фіскальної служби.

– Які, на вашу думку, зміни потрібно вводити у систему оподаткування для збільшення надходжень до бюджету?

Це зміни в спрощеній системі оподаткування, а саме зміни, які б диференціювали спрощену систему оподаткування. Адже зараз “спрощенка” використовується бізнесом для мінімізації податків. Багато суб'єктів господарювання працюють через ФОПів. У них навіть немає юридичної особи. Замість неї  працюють десятки ФОПів, на рахунок яких надходить виручка. Дійшли до встановленого ліміту – закрили ФОП, відкривають інший. Це завдає дуже великих втрат бюджету. Тобто якщо ми залишаємо спрощену систему оподаткування то необхідно таким чином встановити ставки і такі умови, аби у суб'єктів господарювання не було би можливості ухилятися від сплати податків. Ще одне – ми повинні прийти до того, щоб усі використовували реєстратори розрахункових операцій. Тим більше, що зараз ДФС планує впроваджувати пілотний проект, щодо інноваційної системи реєстрації та обліку. Мова йде про онлайн реєстрацію пристроїв (персональні комп'ютери, планшети, смартфони) без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів.

– Якщо підсумувати, то у чому перевага місцевих податків та зборів?

– Кошти, які спрямовуються до місцевих бюджетів, в тому числі з офіційних зарплат місцевих мешканців, а також від підприємницької діяльності – фінансовий ресурс, який при ефективному використанні дозволяє розвивати міста та села нашої області.

Тому, надзвичайно важливе питання – прийняття рішень про встановлення місцевих податків і зборів сільськими, селищними, міськими радами та ОТГ, які створені згідно із законом та перспективним планом формування територіальних громад.

Про Захід