Ужгородців запрошують на виставку картин з колекцій Івана Антоновича та Сіона Івановича Сільваїв

Опубліковано:

Виставка є лише частиною однієї з найбільших колекцій Закарпатського музею народної архітектури та побуту – збірки дерев'яних і живописних робіт Івана Антоновича та Сіона Івановича Сільваїв, інформує прес-служба Ужгородського скансена.
Тематично живописні роботи з колекції І.А. Сільвая можемо розділити на три частини. До першої належить "Автопортрет". Дві колекційні роботи тематично побудовані на релігійних сюжетах. На картині "Діва Марія з немовлятами" зображено Марію, яка разом з дітками сидить біля стіни старовинного палацу з високими чотиригранними колонами. На картині "Народження Христа" зображено сцену привітання ангелами Богоматері з народження Ісуса Христа. Більшість картин з колекції І.А. Сільвая написані на побутову тематику. Серед них як технікою малювання, так і декоративним рішенням в оздобленні рами, виділяється картина "Трійка". 
Другу частину колекції становлять живописні роботи, авторство яких належить сину Івана Антоновича – Сіону. Всі вони написані на полотні олійними фарбами. Є роботи без рам, з фабричними або різьбленими рамами. На окрему увагу заслуговує картина "Марія-Магдалина". Вона написана за біблійним сюжетом. На ній зображено лежачу Марію-Магдалина за читанням Святого Письма. Колорит картини тональний з переважанням блакитних, коричневих і вохристих тонів. 
Інші живописні полотна з колекції Сіона Сільвая тематично можемо поділити на чотири групи: "портрети", "діти", "побутові", "пейзажі". 
Захоплення різьбярською справою, живописним мистецтвом, літературною діяльністю, колекціонування кращих зразків народного мистецтва проводилось родиною Сільваїв цілеспрямовано. Внаслідок широкопланової творчої діяльності батька і сина на сьогоднішній день ми маємо змогу по-перше спостерігати, по-друге вчитися та вивчати кращі зразки традиційного різьбярства на Закарпатті.

Про Захід