Робота над стратегією розвитку Баранинської ОТГ вийшла на фінішну пряму

Опубліковано:

У середу, 11 липня, відбулося третє засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку Баранинської об'єднаної територіальної громади. На засіданні був представлений SWOT-аналіз, узгоджений варіант структури цілей та загальне бачення Баранинської ОТГ станом на 2025-й рік.

Участь у роботі взяли, зокрема Іван Дем'янчук, директор Закарпатського ЦРМС, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", та Микола Сюсько, радник з регіонального розвитку Центру.

Микола Сюсько представив SWOT-аналіз громади. З сильних сторін громади, за результатами опитування, були виділені: вдале географічне положення поряд з Ужгородом та кордонами, розташування громади на автомобільному шляху міжнародного сполучення, сільськогосподарські території, потенціал для розвитку туризму, природні надра, сприятлива екологічна ситуація тощо.

Щодо слабких сторін, то це: наявність міського сміттєзвалища на території ОТГ, нерозвиненість мереж водопостачання, відсутність ЦНАПу, неефективне використання сільськогосподарських земель, погані дороги в окремих селах громади, недостатній розвиток інфраструктури і т.д.  

В майбутній стратегії будуть прописані цілі, які ставить перед собою громада. Це створення сприятливих передумов для розвитку бізнесу та залучення інвестицій, підтримати економічну активність населення, розвинути туристичну та  рекреаційну сфери, підвищити енергоефективність, розвинути інфраструктуру, налагодити транскордонне співробітництво та інші.

Окрему увагу учасники робочої зустрічі приділили створенню ЦНАПу в громаді. На жаль, зараз Баранинська ОТГ не має підходящого приміщення, тому, ймовірно, його доведеться будувати "з нуля".

Наразі учасники робочої групи продовжують роботу над стратегією. Якщо все відбудеться, як заплановано, вже у вересні в Баранинцях пройдуть громадські слухання стосовно стратегії розвитку, а в жовтні Стратегію затвердять на засіданні сесії Баранинської ОТГ.   

Закарпатський ЦРМС

Про Захід