60 тисяч гривень за моральну шкоду отримає мешканець Хустщини, який став інвалідом внаслідок ДТП

Опубліковано:

Захищати права громадян покликана система безоплатної правової допомоги, яка на Закарпатті представлена Регіональним центром, Ужгородським, Мукачівським  Хустським місцевими центрами  та 13 бюро правової допомоги.  Успішних історій представництва інтересів громадян за рахунок держави в суді, перед органами державної влади тощо чимало.

Нещодавно до Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернуся потерпілий у кримінальному провадженні, в якого було не вирішене питання про відшкодування завданої йому моральної шкоди внаслідок вчинення злочину. Чоловік унаслідок ДТП став інвалідом I групи, позбавлений можливості вести звичайний спосіб життя, заробляти кошти на своє утримання, не може самостійно пересуватись і постійно потребує сторонньої допомоги, яку йому надає його рідна сестра.

Адвокат Ольга Потьомкіна, за дорученням Хустського місцевого центру, зустрілася з клієнтом та роз'яснила йому, що  відшкодування завданої йому моральної шкоди можливе за наявності рішення суду з цього питання. Адвокат  заявила цивільний позов про відшкодування моральної шкоди внаслідок вчинення злочину у розмірі сто тисяч гривень та направила до суду першої інстанції. Суд врахував, що згідно з вимогами ч.3 ст. 23 ЦК України розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. Виходячи з засад розумності і справедливості, суд прийшов до висновку, що розмір моральної шкоди, яка підлягає до відшкодування підсудним потерпілому слід визначити в сумі  60 тисяч гривень.

Шановні краяни, якщо ви маєте проблеми правового характеру, але не маєте грошей на адвоката, – звертайтесь до найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті!  Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України), інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

Про Захід