Розроблена Програма забезпечення пожежної та техногенної безпеки на території Закарпаття

Опубліковано:

Націлена на запобігання виникнення надзвичайних ситуацій у краї

На затвердження облради вноситься проект рішення "Про Програму забезпечення пожежної та техногенної безпеки на території Закарпатської області на 2019-2020 роки".

У документі наголошується, що актуальність проблеми забезпечення техногенної та природної безпеки населення і територій зумовлена тенденцією зростання кількості пожеж, які наносять шкоду населенню і територіям, збитки народногосподарському комплексу.

Аналіз існуючих проблем у сфері цивільного захисту свідчить, що, незважаючи на цілий ряд організаційних і практичних заходів, спрямованих на захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, природна і техногенна безпека залишаються на недостатньому рівні, а відсутність системного та комплексного підходу до ефективних механізмів координації та управління повним обсягом заходів цивільного захисту та послідовності їх реалізації, неповною мірою сприяє сталому розвитку регіону.

         Тож, метою Програми є послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищення рівня готовності підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту щодо реагування на надзвичайні ситуації.

Передбачається проведення комплексу робіт щодо технічного переоснащення державних пожежно-рятувальних підрозділів УДСНС України у Закарпатській області; покращення матеріально-технічного забезпечення гірсько-пошукових, водолазних, піротехнічних підрозділів; утворення єдиного координаційного центру управління кризовими ситуаціями та залученням сил і засобів територіальної підсистеми цивільного захисту області та забезпечення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони; проведення (участь) у щорічному Всеукраїнському фестивалі дружин юних пожежних.

Виконання програми триватиме 2 роки. Подано перелік місцевих бюджетів, які візьмуть участь у виконанні Програми, а це  – Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Великоберезнянський, Міжгірський, Свалявський, Іршавський та обласний бюджет.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми – 42741,150 тис грн, у тому числі обласного бюджету        – 23541,150 тис грн та  районних бюджетів і бюджетів міст обласного підпорядкування- 19200,0 тис.грн.

Реалізація заходів зазначеної програми дасть змогу забезпечити ефективне функціонування обласної підсистеми державної системи попередження та реагування на надзвичайні ситуації і  належний рівень безпеки населення й захисту територій, об'єктів підвищеної небезпеки від загрози виникнення стихій; підвищити ефективність функціонування сил цивільного захисту та системи моніторингу, прогнозування і запобігання надзвичайним ситуаціям; зменшити ризик виникнення надзвичайних ситуацій та досягти гарантований рівень захисту населення і територій від їх наслідків, а також зменшити кількість постраждалого населення та загиблих людей.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід