Валерій Пацкан: Ми виконуємо запит суспільства і вказуємо на неефективність використання бюджетних коштів

Опубліковано:

Колишній Закарпатський народний депутат Валерій Пацкан нині доволі рідкий гість в нашій області. Відколи він отримав довіру своїх колег по парламенту та очолив Рахункову палату України, справи державної ваги не дозволяють йому часто відвідувати малу батьківщину, тож наша редакція вирішила скористатися нагодою, щоб поспілкуватися з Валерієм Васильовичем. Тим паче, приводів для розмови вистачає, адже відколи він очолив Рахункову Палату, про цей державний орган стало чути в ЗМІ набагато більше, ніж раніше. В попередні роки, припускаємо, про існування РПУ багато хто й не здогадувався. Зараз же Палата активно включилася в роботу, що вже призвело до ряду гучних інформприводів.

"Інформаційні технології в Рахунковій палаті – на рівні середини 90-х"

– Валерію Васильовичу, вже минуло майже 100 днів з часу вашого обрання на посаду голови Рахункової палати. Розкажіть, що, власне, вдалося зробити за цей період, які основні досягнення ви б відзначили?

– Почну зі своїх вражень. 15 березня, коли мене обрали, я вважав, що це потужний, єдиний Конституційний орган, який, згідно нового закону, повинен перевіряти дохідну та витратну частину всього українського бюджету. Я думав, там всі процеси прозорі і ефективно працюють. Але коли, 16 березня, я подивився, як насправді, був розчарований, а точніше неприємно вражений, що опинився приблизно в середині 90-х років, коли й була створена Рахункова палата. От, напевно, як інформаційні технології та інформаційне забезпечення були побудовані у той час, десь на такому рівні все й залишилося. Але це не заперечує того, що РПУ повинна існувати і виконувати свої завдання, тобто показувати українському суспільству, що відбувається з витратною і дохідною частиною бюджету.

Серед пріоритетів, які поставив перед собою: насамперед розглядати поточні справи, розширити міжнародну співпрацю, обов'язково отримати відповідь на ті численні запитання, які має українське суспільство і задає їх у запитах до Рахункової палати, зробити аудит РПУ.

– Ви згадали про застаріле інформаційне забезпечення. Чи вже щось почали робити, щоб змінити цю ситуацію?

– Однозначно. Уряд вже виділив Рахунковій палаті два мільйони гривень на запровадження електронного документообігу. Зараз ми працюємо над посиленням кібербезпеки. Тому що у нас дуже серйозна проблема з витоком інформації. У найближчі тиждень-два, думаю, отримаємо фінансування для посилення кібербезпеки. Це нові сервери, нове програмне забезпечення, нове технічне обладнання.

Загалом, мене багато чого дивувало. Щоб розмістити інформацію на офіційний сайт органу, потрібно витратити дві-три години, хоча мало б бути не більше 5-10 хвилин. Влаштувати конференц-зв'язок з територіальними відділеннями взагалі технічно неможливо. Працювати в таких умовах складно, тому в найближчі кілька тижнів планую вирішити це питання.

"Рахунковій палаті потрібен внутрішній аудит, щоб зрозуміти, в якому напрямку рухатися далі"

– Для чого органу, який займається насамперед аудитом органів влади всіх рівнів, міжнародна співпраця?

– Я провів низку міжнародних зустрічей з послами Південної Кореї, Японії, Німеччини, США, представництвом німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ в Україні. Я завершую поставлене перед собою завдання – провести зустрічі із послами країн Великої Сімки. Найближчим часом зустрінуся з послами Китаю та Канади. Практично зі всіма я говорю про те, що наші партнери допомагають Україні, дають фінансування. Побачити, наскільки прозоро воно буде використовуватися, можна лише завдяки Рахунковій Палаті. Ми говоримо з послами про міжнародну технічну допомогу. Від деяких вже отримані позитивні відгуки. Як голова РП, я підписав ряд міжнародних угод – з товариством GIZ, з Албанією, Естонією. Естонія, як передова країна в частині побудови електронного документообігу, вже консультує наших спеціалістів. Думаю, до кінця літа ми зможемо сформувати дорожню карту і удосконалимо інформаційний захист даних РП.

З GIZ ми домовилися про те, що 23 липня Британський аудиторський офіс із залученням німецьких та польських колег з державних аудиторських офісів цих країн проведе зовнішнє оцінювання РП. Наприклад, наші колеги з Британії провели таку оцінку вже у 128 країнах. Тепер вони проведуть функціональну оцінку Рахункової палати України. Це потрібно для розуміння стандартів методології і того, що відбувається в Палаті, щоб я зрозумів стан речей в РПУ. І найголовніше – за підсумками перевірки буде вироблена стратегія розвитку на найближчі 6 років. Хочу зауважити, що за 22 роки діяльності РПУ в ній жодного разу не було проведено функціональної оцінки. Між тим – це єдиний конституційний орган нашої держави, який має право на здійснення перевірки бюджетних доходів та витрат. Стаття 98 Конституції України говорить: "Контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата". Ми перевіряємо Кабінет міністрів, Адміністрацію президента, всі обласні адміністрації, міністерства та всі державні підприємства в частині ефективності використання коштів. Так само і новостворені державні органи: НАБУ, НАЗК, Нацагентство з розшуку активів, поліцію та інші. В цілому ми уповноважені перевіряти всі без винятку органи і організації, які отримують кошти з державного бюджету.

"Ми не збираємося прикрашати чи замовчувати факти неефективного використання коштів" 

– За час, відколи ви очолюєте Рахункову палату, вже було кілька гучних заяв від РПУ. Зокрема, про аудит, проведений у Міністерстві охорони здоров'я, щодо програми лікування онкохворих, та в Міністерства оборони щодо будівництва житла для військових. Чи можете ви розповісти про результати цих аудитів?

– Стосовно Міністерства охорони здоров'я. Люди, які страждають від онкології, потребують підтримки. Ця хвороба може вибрати будь-кого. Держава повинна піклуватися про таких людей, допомагати хоча б в організаційних процесах. У нас два роки намагаються закрити цю програму. І я не розумію виступ заступника міністра на засіданні Рахункової палати. Не хочу, щоб хтось говорив про вирвані з контексту слова. На моїй особистій сторінці в фейсбуці є повний запис виступу пана Лінчевського. Хто не вірить моїм словам – послухайте або почитайте. Вислів заступника міністра охорони здоров'я: "Вони всі помруть". У нормальній державі його б зняли з посади. В нашій державі його покривають. Ми вказали чітко: 286 мільйонів гривень, виділених на лікування онкохворих за кордоном, МОЗ використав неефективно. Пояснюю, чому. Ми звертали увагу міністерства на той факт, що в Україні розвинувся так званий онкотуризм. Тобто є люди, які беруть гроші за те, щоб домовитися про лікування з закордонними клініками. Роблять вони це, щоб отримати свої відсотки за посередництво. Тому ми рекомендували: укладіть договори зі всіма топовими клініками Німечини, Ізраїлю, Сполучених Штатів і викладіть їх на офіційному сайті. Тоді людина знатиме, що ці клініки приймають хворих українців на лікування. Якщо вказані клініки їм не підходять, значить ці хворі беруть відповідальність за своє життя у власні руки. У нинішній ситуації людина, яка приходить по допомогу на ранніх стадіях захворювання, поки підпише договори з клінікою і пройде всі процедури, вже перебуває на останній стадії раку і втрачає шанс вилікуватися. В цьому й полягає неефективність використанні державних коштів.

По Міністерству оборони. Ми чітко кажемо, що 2015-2016-ті роки у частині будівництва житла для військовослужбовців є вкрай негативним досвідом. Працювала схема, по якій закуповувалося старе житло на вторинному ринку, а офіцер, який би мав отримати житло, перебуває у військовій частині за 200 кілометрів від цього житла. І офіцер знову опиняється відірваним від сім'ї. Якщо б він жив за 5-10 кілометрів від військової частини, то і родини були б благополучними, і офіцери більш боєздатними. Хто це робить і для чого? Для чого офіцеру 128-ї бригади, яка дислокується у Мукачеві, купувати квартиру у Львові або Івано-Франківську? Це ж маячня. Ми в РПУ вказуємо винятково на неефективність використання цих коштів і замовчувати це не будемо.

– Чи плануєте ви розширення структури Палати, можливо, створення територіального підрозділу РПУ в Закарпатській області?

– Однозначно, буде переформатування територіальних підрозділів, тому що деякі з них охоплюють по 7 областей. Мені незрозуміло, за яким принципом Чернівецька область відноситься до Вінницького терпідрозділу, а у Львівському – аж 7 областей. Вже є проект, який буде затверджений найближчим часом на засіданні РПУ. Буде створено окреме теруправління РП, в яке будуть входити три області: Чернівецька, Івано-Франківська та Закарпатська. На мою думку, за ментальністю ці три області є найбільш схожими і дотичними. За територіальним принципом – так само. Тому вважаю, що теруправління повинно базуватися винятково на принципі моніторингу цих трьох областей. Думаю, до Нового року воно запрацює

– Важко сказати, що раніше РПУ була публічним органом. Здається, багато хто навіть не знав, у чому полягають функціональні обов'язки Палати. Чи змінилася така ситуація зараз?

– Думаю, що так. Принаймні, за три місяці мого очільництва РПУ про нас було півтори тисячі згадувань у ЗМІ. За весь 2017 рік було лише дві тисячі згадувань.

– Зрозуміло, що зараз ви повністю зайняті роботою в Палаті, однак до призначення на цю посаду ви тривалий час займалися політичною діяльністю, зокрема очолювали обласну територіальну організацію партії БПП "Солідарність". Тому не можемо не поцікавитися вашою думкою, щодо останніх змін в організації – призначення на посаду голови Геннадія Москаля.

– Так, з 15 березня я не є членом жодної партії. Моя нинішня посада забороняє мені займатися політичною діяльністю. Звичайно, всі очікували, хто стане новим очільником організації партії на Закарпатті. На мою думку, очолити БПП "Солідарність" в області мав лише той, хто представляє Президента на Закарпатті. Відповідальність за президентську політику в регіоні бере на себе голова адміністрації. Чи мали ми розмову з паном Москалем? Ні, звичайно. Чи розмовляли з паном Президентом? Так, звичайно. Президент запитав, хто має очолити обласну організацію. Я відповів, що виключно Геннадій Москаль. Він є членом політичної сили БПП "Солідарність", йшов під номером 1 у списку до обласної ради. Я вважаю, що він може ефективно очолити президентську політичну силу в регіоні і взяти на себе відповідальність за результати виборів.

Редакція сайту "Про Захід"

Про Захід