Свалявські пенсійники зорганізували семінар по питаннях легального працевлаштування

Опубліковано:

Днями начальник відділу обслуговування громадян по Свалявському району Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області Леся Нестерчук взяла участь у семінарі "Легалізація зайнятості – крок назустріч вашим працівникам (у тому числі осіб з інвалідністю)", проведеному з роботодавцями Свалявщини, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.
Питання легального працевлаштування, виплати офіційної, прозорої заробітної плати є надзвичайно актуальне, адже досить часто роботодавці намагаються зекономити на своїх працівниках, пропонують їм отримувати заробітну плату в "конвертах", на що ті нерідко свідомо погоджуються. І цим самим завдають великої шкоди як працівникові, так і державі в цілому. Адже через несплату внесків із тіньових доходів до державного бюджету країна втрачає мільярди гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення. 
Для зарахування ж у страховий стаж у повному обсязі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем, повинен бути не меншим мінімального страхового внеску. Коли сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний розмір, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. Якщо з певних причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в "конвертах" без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, "випадають" зі страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.
Леся Нестерчук наголосила присутнім, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням законодавства України. Згідно з новим законодавством, підприємців, що використовують найману працю, тепер штрафуватимуть за фактичне допущення людей до роботи без оформлення трудового договору, за виплату заробітної плати без сплати єдиного соціального внесску. 
– Кожен найманий працівник, – підсумувала Леся Нестерчук, – повинен бути соціально захищеним, офіційно оформленим, тоді і бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат.

Про Захід