В Ужгородській міськраді говорили про освіту ромської малечі

Опубліковано:

Навчання ромських дітей у школі сьогодні було основною темою на засіданні в Ужгородській міськраді координаційної ради з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромських національних меншин, інформкує прес-служба Ужгородської міськради.

Голова координаційної ради, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак наголосив, що рівний доступ до освіти – один із факторів інтеграції ромської спільноти у суспільство, що в майбутньому буде запорукою, серед іншого, уникнення потенційних конфліктних ситуацій.

За участю заступника начальника міського управління освіти Наталії Мухамедьянової, директорів та завучів кількох шкіл і батьків розглянули питання прийому на навчання в 1 клас кількох ромських дітей, заяви щодо яких через брак місць раніше не задовольнили. Наталія Мухамедьянова повідомила: є інформація про 7-9-річних дітей, які взагалі не навчалися в школі. Якщо ромські лідери допоможуть переконати батьків таких дітей подати заяви і належні документи у школу №13, то у цьому навчальному закладі відкриють і облаштують ще один 1 клас.

Депутат міської ради, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради Мирослав Горват зазначив, що вже у цьому році потрібно починати підготовку до навчального року 2019-2020, бо ромських дітей-першокласників буде ще більше.

Керівники навчальних закладів підняли і питання відвідування уроків ромськими дітьми. Як наголосив директор школи №20 – ліцею "Лідер" Мар'ян Комарницький, до 6 класу ромські діти здебільшого ще відвідують школу, а от старші – часто просто зникають зі школи. Тому потрібна ефективна взаємодія у трикутнику: вчителі-діти-батьки, батьки повинні бути зацікавлені у навчанні дітей, інакше результату не буде. Також запропонував розглянути можливість забезпечити для тих ромських підлітків, хто все-таки хоче здобути освіту, можливість навчатися у вечірній школі.

Директор багатопрофільного ліцею "Інтелект" (школа №11) Наталія Макара додала, що часто роми виїздять на заробітки і забирають дітей, а коли через кілька місяців – півроку повертаються, то дуже важко з прогалинами у навчанні таких школярів.

Депутат міської ради Юрій Мандич сказав, що він уже давно наполягає: потрібно поставити виплату соціальних допомог ромським батькам у залежність від того, чи відвідує дитина школу, бо якщо батьки не дбають про навчання, отже неналежно виконують свої обов'язки.

На засіданні координаційної ради прийняли рішення напередодні нового навчального року, наприкінці серпня, запросити до міської ради батьків ромів-першокласників і провести з ними зустріч щодо навчання дітей.

Про Захід