Під фальшивими документами намагалися вивезти за кордон товар (Фото)

Опубліковано:

Днями працівники Закарпатської митниці ДФС спільно зі співробітниками Управління захисту економіки в Закарпатській області за результатами здійсненої аналітично-пошукової роботи виявили та припинили ввезення на митну територію України товарів за документами, які містять неправдиві відомості.

Так, у зону діяльності митного посту "Тиса" заїхав вантажний автомобіль Volkswagen Crafter з причепом, який перевозив товар – 40 відер "фармацевтичної субстанції-Гліцин", вагою 2240 кг та вартістю, згідно з  поданими до митного контролю водієм документів, 94 000 Євро. Продавцем вказаного товару було підприємство, зареєстроване в Нідерландах, відправником – іноземне підприємство зі Словенії, а отримувачем – українське ПАТ в м. Київ.

Однак, під час опрацювання товаросупровідних документів, в папці водія, яка знаходилась в салоні автомобіля, були виявлені інвойси, які не  подавались водієм до митного контролю. Згідно з виявленими документами, продавцем товару є одне з іноземних підприємств Словенії, покупцем вказано іноземне підприємство в ОАЕ, отримувачем – українське ПАТ, а загальна вартість вищевказаного товару становить 28 400 Євро, що на 65 600 Євро менше, ніж в інвойсі, поданому до митного контролю.

Також серед документів водія виявлено копію експортної декларації митних органів Словенії, згідно з якою вказаний товар експортований з Євросоюзу, вартістю 28 400 Євро.

Відтак митницею направлено запити на адресу словенського підприємства з метою підтвердження експортної операції та отримання копій документів. Як результат – отримана відповідь підтвердила підозри митників, що справжня вартість товару становить саме 28 400 Євро, контракт з українським підприємством не укладався, товар проданий іноземному підприємству в ОАЕ, і оплата на час запиту ще не була проведена. 

Варто зазначити, що відповідно до чинного законодавства, документами, що містять неправдиві дані є, зокрема, такі, в яких відомості щодо суті угоди, найменування, асортименту, ваги, кількості, чи вартості товарів, а також їх відправника чи одержувача, держави, з якої вони ввезені чи в яку переміщуються, не відповідають дійсності.

Таким чином, громадянин України перемістив через митний кордон України товари, з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу документів, що містять неправдиві дані щодо митної вартості товару.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених ч. 1 статтею 483 Митного кодексу України. Згідно з протоколом, на підставі статті 511 МКУ вилучено "фармацевтичну субстанцію-Гліцин", вагою 2240 кг та вартістю 865 415 грн.

Також до Управлінням захисту економіки направлені матеріали для внесення відомостей в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід