Словацькі митники навчали українських колег в Ужгороді (Фото)

Опубліковано:

В Ужгороді відбулось навчання митників, присвячене захисту прав інтелектуальної власності. В заході взяли участь представники Державної фіскальної служби України, Закарпатської митниці ФДС, Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС та Ужгородського національного університету.

Навчання митників проводили словацькі колеги, зокрема майор Генріета Бакова старший референт-спеціаліст митного управління відділу заборон та обмежень фінансового директорату Фінансової служби Словацької Республіки, Мартіна Демова – старший референт Митного інституту Академії фінансової служби Словацької Республіки, а також Дана Бабушікова – представник EPAL в Україні.

Відкрила захід і привітала учасників навчального заходу Мартіна Демова. Відтак слово взяла Генріета Бакова, яка поінформувала учасників про постанову №608/2013 Європейського парламенту та Союзу від 12 червня 2013 року "Про виконання прав інтелектуальної власності митними органами" та припинення дії попередніх норм, встановлених постановою  Європейського Союзу №1883/2003. Також фахівець розповіла учасникам семінару про практичні аспекти пошуку актуальної інформації в сфері захисту прав інтелектуальної власності на інтернет-порталах та загальнодоступних ресурсах. Крім того, навела приклади використання баз даних та проілюструвала роботу із запитами на встановлення права інтелектуальної власності.

Дана Бабушікова – представник Європейської асоціації виробників піддонів (EPAL) розповіла про те, яким чином організація захищає своє право інтелектуальної власності на товари, які виробляє. За словами представника EPAL, Україна рухається до ЄС, українські товари експортуються в країни Євросоюзу, де вся продукція ліцензована і піддони в тому числі. Справжні палети обов'язково повинні відповідати затвердженим стандартам, і тільки в такому разі вони можуть витримувати проектне навантаження  в півтори тисячі кілограм, що надзвичайно важливо для безпеки всіх, хто працює з такою оборотною тарою: транспортників, митників, споживачів. Зосереджено увагу фахівців митниці на ключових відмінностях, які відрізняють справжні товари від фальсифікованих. Так,  завдяки маркуванню, яке нанесене на піддони, наявності спеціальних скоб та  цвяхів, що  використані при їх виготовленні, можна визначити чи зібрані палети ліцензованим виробником, чи це контрафактна продукція.

Насамкінець учасники навчання мали змогу наочно визначити, котрі з представлених піддонів вироблені легально, а котрі підроблені.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід