Камерний оркестр подарує закарпатцям різдвяний настрій

Опубліковано:





 17 грудня о 18. 30 год в Закарпатській обласній філармонії відбудеться передріздвяний концерт камерного оркестру. Солісти – Олена Юрош(фортепіано), Віктор КОВАЧ (тромбон) та Тарас ПОПОВИЧ (флейта). Ужгородці почують музику епохи бароко ( Т.Альбіноні, Дж.Перголезі, Й.С.Бах) та класицизму (В.А.Моцарт). Ведуча концерту – Катерина Керечанин.

З 1992 року і до сьогодні художнім керівником оркестру є заслужений артист України Владислав Юрош. Про рідний колектив та роботу над новою програмою довідуємося з перших вуст:

“Колектив у нас суттєво оновлений, зі старого складу залишилося всього кілька людей. Але намагаємося поєднувати наші давні традиції зі свіжими тенденціями і новими течіями, притаманними активній творчій молоді. Були часи, коли ми пробували свої сили у сучасній музиці. Зокрема, брали участь у Першому Українському міжнародному фестивалі сучасної української музики. Але основою нашого репертуару була і залишається класика, і саме їй ми віддаємо перевагу у кожному своєму виступі.

Щодо останнього періоду, то особливо запам'яталася нам співпраця з кількома запрошеними солістами. Дуже цікаво було зіграти з чудовим флейтистом, українцем, який навчався і проживає в Італії, Станіславом Зубицьким. Таке ж незабутнє враження залишилося від скрипаля Марка Комонька зі Львова. Він також отримав освіту за кордоном, довго працював у різних країнах світу. Кожен такий соліст має власне бачення щодо трактування твору, різну виконавську школу. Подібні зустрічі збагачують і надихають, змушують підтримувати добру музичну форму, дають поштовх до нового творчого підйому.

Зараз готуємо не просто нову програму, а прем'єру творів, які досі не звучали в Ужгороді. Принаймні, за моєї пам'яті. Ми охопили різні епохи і різних композиторів. А також залучили цікавих солістів. Скажімо, не пригадую, аби колись на нашій сцені виступав тромбон як сольний інструмент. Відтак, молодий і талановитий музикант Віктор Ковач виконає з нами перекладення Симфонії для тромбона з оркестром Дж.Перголезі. Щодо наступного нашого твору, то з ним пов'язана досить довга історія. Якось під час гастролей у Будапешті ми мали кілька цікавих проектів з тамтешнім диригентом Явором Золтаном. Він виявився великим шанувальником творчості Баха і подарував мені один з його фортепіанних концертів. Ноти довго пролежали у мене вдома, років 15-ть. Я деколи згадував про них – час би вже взятися за Баха. Аж поки цього літа моя дружина не натрапила на ті ноти. Розпитала, зацікавилася і потроху почала грати. От і “догралася”, що у програмі звучатиме Концерт для чембало, флейт та оркестру Й.С.Баха.

Отже, Олена Юрош виконає соло на фортепіано (в епоху Баха фортепіано ще не було, композитор писав для клавесину, чембало), а партію флейт – Оксана Гриневич та Антонія Чирська. Ще одне відповідальне соло перепало Тарасу Поповичу у Концерті для флейти з камерним оркестром В.А.Моцарта. До слова, спеціально задля виконання цього твору зі Львова приїдуть два гобоїсти. Додамо ще Концерт для камерного оркестру Т.Альбіноні – і отримуємо яскраву та світлу музику для душі. Хочемо всім побажати, насамперед, гармонії. Якщо ви здатні відчувати цю гармонію, зберігати душевну рівновагу, то все у вас буде добре!”

Підготувала Таїсія Грись


Про Захід