«Поки я Президент, я не допущу ревізії курсу на децентралізацію», – заявив Порошенко

Опубліковано:

У понеділок, 18 червня, відкрився  ХIV Український муніципальний форум у роботі якого беруть участь представники місцевого самоврядування країни, у тому числі й від Закарпатської області. Відкрив форум голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко.

З промовою на форумі виступив Президент України Петро Полрошенко.  Звертаючись до його учасників він назвав кілька принципових моментів, які, поза сумнівом, повинні зняти перепони на шляху до створення нових ОТГ, особливо на Закарпатті. Знаковим можна вважати вислів, що "децентралізація наблизила владу до людей, і я впевнений в тому, що на майбутнє, на багато років стала дуже ефективним щепленням від федералізації. Подивіться: останні три роки питання федералізації ніхто навіть в думках не піднімає. Чому так сталося? Ефективна децентралізація", – підкреслив Президент України.

Говорячи про переваги децентралізації П.Порошенко наголосив: "У першу чергу, це підніме якість життя людей. Хочу вас запевнити, що незважаючи на те, що децентралізація є моїм дітищем, я переконаний, що це має бути питанням нашої спільної роботи, і я наполегливо працюватиму над цим проектом рівно стільки, скільки мені відміряє бути при владі український народ. Поки я Президент, я не допущу ревізії курсу на децентралізацію", – заявив П. Порошенко. – Я вважаю, що децентралізація відповідає інтересам жителів, відповідає інтересам всіх громадян України". Завдяки цьому та підтримці міжнародних партнерів в Україні вдалося "зробити максимум можливого для того, щоб імплементувати кращий іноземний досвід від Польщі і Німеччини, до Норвегії в реалізації проекту децентралізації".

Говорячи про успішність та результати реформи, Президент підкреслив, що в першу чергу децентралізація наблизила владу до людей. По-друге, вона сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем. "І від того наша країна стає набагато сильнішою. Навіщо їздити і питати у Києва де будувати лікарню, дитсадок і що в першу чергу? Яким є пріоритет місцевої влади? І ця сила країни особливо важлива на тлі боротьби з російською агресією", – сказав Петро Порошенко.

Третій, надзвичайно важливий момент – децентралізація відповідає євроінтеграційним планам України, "бо наша децентралізація повністю синхронізована з європейською хартією місцевого самоврядування".

Та найголовніше – децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії держави, наголосив Президент. "Вона зменшує вплив держави, точніше – уповноважених нею осіб, на розподіл грошових ресурсів, демонополізує, розосереджує фінансову владу", – констатував він, адже зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. Все це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і сприяло суттєвому збільшенню надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що цей курс формувався в надзвичайно складних умовах, коли Україна в той час щойно дала відсіч спробам РФ влаштувати штучну федералізацію і Москва вдалася до збройної агресії проти нас. Коли наша держава мала працювати над створенням нової української армії, що потребувало значних коштів.

Президент також розраховує, що Кабінет Міністрів України і представники місцевого самоврядування "зроблять децентралізацію вигідною для всіх: хто скільки заробив – стільки й отримав, і не треба ні в кого нічого забирати".

П. Порошенко нагадав, що він, як Президент України, разом з іншими політичними керівниками країни, чотири роки тому дали старт реформі децентралізації, яка стала однією з найбільш результативних.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід