Екопоселення на полонині: в Полянській ОТГ планують виробляти біологічні добавки з цілющих карпатських трав (Фото)

Опубліковано:

 

Село Поляна, що на Свалявщині давно відоме за межами області, – знаменитий бальнеологічний курортний центр користується сталою популярністю, завдяки цілющим властивостям місцевих мінеральних вод. Водночас наразі Поляна – це осередок об'єднаної територіальної громади, яка динамічно розвивається, не обмежується суто використанням того ресурсу, який вже успішно працює, а й шукає нові шляхи розвитку для ОТГ – насамперед туристичні. Будуються нові готельно-санаторні комплекси, з'являються цікаві атракції та заходи, а в найближчих планах – побудова масштабного екопоселення по типу індустріального парку.

Такі ініціативи можуть стати прикладом успішного використання потенціалу громади для всієї країни. Про туристичні перспективи Полянської ОТГ дізнавалися журналісти у прес-турі, який відбувся за ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Основний природній ресурс Полянської ОТГ наразі – це мінеральна вода. За часів СРСР було забурено 72 свердловини, з них зараз діють – 15. На території громади працюють 5 заводів з видобутку та розливу мінеральної води. Водночас керівництво ОТГ вважає, що цей ресурс варто б використовувати більш ефективно. 

Сільський голова Полянської ОТГ – Іван Дрогобецький пояснює, чомусь у багатьох в головах засіло, що Поляна – це два профспілкові санаторії: “Сонячне Закарпаття” і  “Поляна”, які були побудовані ще в радянські часи. “Якось випадково зустрівся і поспілкувався з туристами з Угорщини, які мали з собою фотоальбом з чорно-білими старими світлинами Поляни. Ще за часів Австро-Угорщини Поляна була бальнеологічним курортом. Власне туризм у селі та околицях почав розвиватися за радянських часів, до того воно розглядалося як санаторно-курортний край. Свого часу вода продавалася тільки у скляних пляшкахі лише в аптеках. Заводи з видобутку мінеральної води – це був такий невеликий придаток.

“Поляна Квасова”, “Поляна Купель”, які зараз продаються в магазинах, як звичайна столова вода – це все обман, адже це лікувальна вода, яку не можна продавати тисячами пляшок у супермаркетах. Це вже просто бізнесмени зрозуміли, що є бренд і цим користуються.Я мав нагоду побувати в багатьох відомих бальнеологічних центрах світу – там величезні бальнеологічні курорти і маленькі заводи, бо їх ціль не розлити максимальну кількість води, а оздоровити щонайбільшу кількість людей під наглядом лікарів, відповідно до приписів медиків. Може комусь це і не сподобається, але я виступаю проти масового розливу мінеральної води. Ми тим самим нівелюємо її унікальні лікувальні властивості. Вважаю, що це не правильно з точки зору економіки. Адже, якщо взяти метр кубічний мінеральної води, який використовується для бальнеології, і таку ж одиницю видобуту для промислового розливу, то додана вартість у рази менша у другому випадку. А ми маємо думати про те, аби кожен куб мінеральної води був максимально використаний з величезною доданою вартістю, а її дають виключно курорти і санаторії”, – наголошує голова Полянської ОТГ.

Наразі 5 великих заводів з видобутку мінеральної водиможуть розлити у пляшки весь дебет води, який є на території громади, – зауважуєІван Дрогобецький: “На жаль, видобуток мінеральної води є повністю безконтрольний. На сьогодні основними ліцензіатами підприємств з видобутку води є люди, які мешкають в Києві і, відповідно, не переймаються тим, що тут буде завтра,та нищівним методом добувають воду, не в тій кількості, яка дозволена дебетом, а яка потрібна їм для рентабельності”.

Вихід голова ОТГ бачить в тому, аби передати контроль за видобутком води органам місцевого самоврядування. Свого часу відповідні звернення були направлені органам влади. Механізм такий: 50 відсотків прибутків йшло б у місцевий бюджет, а інша половина – в державний. Однак така пропозиція не отримала підтримки на державному рівні. Наразі сільська рада отримує тільки кошти від орендиза першу санітарну зону – 1000 гривень на місяць з одної свердловини.

Водночас з того часу, як почали надавати дозволи на будівництво приватних готелів, садиб і санаторіїв – зараз їх на території ОТГ близько семи десятків,великий поштовх до розвитку отримав туризм. Приміром, чверть всього туристичного збору Закарпатської області у 2017-му році – 550 тисяч зібрала саме Полянська ОТГ, за шість місяців поточного року вже зібрано більше 250 тисяч гривень. Це результат багаторічної праці з підприємствами та організаціями, які на початку введення цього збору дуже важко його платили, а зараз свідомо сплачують кошти до місцевого бюджету.

Разом з тим, з'явилася інша проблема, як розважити тих, хто їде в Полянську ОТГ власне відпочивати, а не лікуватися.”Сьогодні в Україні існує проблема з культурним відпочинком. На Закарпаття через події, які відбулися з Кримом,прийшовмасовий потік туристів. Відповідно – це поставило нас у нові рамки, ми мусимо придумувати щось нове, бо ж далеко не всі їдуть лікуватися. І ми це вже зрозуміли. Раніше, коли люди приїжджали сюди на відпочинок, їм вистачало тих розважальних закладів, кафе тощо, що у нас були. Зараз їх вже катастрофічно бракує. Тепер їдуть люди – це десь 90%, які хочуть відпочити, а воду п'ють опціонально. Приміром, ми запланували будівництво торгівельно-розважального комплексу з ковзанкою, аквапарком, кінотеатром тощо, аби люди мали можливість розваг.

Окрім того, за останні роки постала інша проблема: почалися великі розриви між сезонами. Відповідно ми отримали дуже жорсткеміжсезоння. Першочергове завдання – зробити все для того, аби готелі і санаторії були заповнені цілий рік. Зараз ми переформатовуємо своє бачення, придумовуємо різні тури, конференції, фестивалі, спортивні турніри і збори, для того, аби привабити людей у міжсезоння”, – пояснює голова.

Намагаються задовільнити потреби тих, хто приїхав на відпочинок у Поляну, і власники санаторіїв, готелів та садиб, з'являються нові маршрути, екзотичні процедури та атракції, як то політ на повітряній кулі чи оздоровлення уароматній кедровій діжці. 

Однак проект, який найближчим часом планують реалізовувати в Полянській ОТГ, напевно, наймасштабніший з усіх, що втілювалися на території громади, – екопоселення на полонині Віжень. “Це буде діагностичний центр, який дасть можливість на ранніх стадіях виявляти захворювання чи запобігати їм. Основним стержнембуде будівництво найсучаснішої у Європі біологічної лабораторії, куди будуть приїздити вчені з усієї Європи, а поруч буде фабрика, яка з натуральної рослинної сировини виготовлятиме біологічні добавки. Також тут будуть розташовані теплиці, готелі та інша супутня інфраструктура. Все необхідне буде добуватися на місці – вода, світло, для цього будуть використовувати відновлювані джерела енергії. Також заплановано звести найсучасніші очисні споруди, позаяк поселення має відповідати статусу екологічного, і не буде шкідливих викидів, ані в атмосферу, ані в ґрунт”, – пояснює Іван Дрогобецький.

Проект заплановано реалізувати як індустріальний парк. Флагманом проекту є Національна академія наук України, співзасновники – Ужну, Національний Кошицький та Дебреценський університети та Полянська ОТГ. Зараз йдуть перемовини з Пекінським університетом, який виявив бажання долучитися, і вже попередньо домовлено, що обладнання та устаткування, яке необхідне для цієї лабораторії, надасть він.

Вже 16 жовтня в Одесі відбудеться конференція, на якій має бути підписано меморандум, і після цього даний старт роботам. Вже були проведені геодезичні роботи, зараз створюється ескізний проект детального плану. Території даного поселення – 31 гектар, знаходиться вона на висоті 1165 метрів над рівнем моря. Попередній кошторис проекту 30 мільйонів євро. Для його реалізації залучатимуть кошти міжнародних інвесторів. Полонину Віжень обрали зокрема й через те, що поблизу немає жодного населеного пункту чи шкідливого виробництва. “В результаті об'єднання громади ми приєднали дві сільради Плосківську іРодниківську. Родникова Гута – це село, яким закінчується наша громада, і для того, аби оживити економічний та соціальний стан села, ми прикладаємо максимум зусиль, аби дати новий імпульс для розвитку окраїни”, – пояснює сільський голова Полянської ОТГ. У разі, якщо амбітний проект буде реалізований, то Родникова Гута із околиці, може перетворитися в центр громади.

Лариса РОМАНЮК, Про Захід

 

 

 

Про Захід