Володимир Маркович: “Наші лікарі-кардіологи є одними з найкращих в Україні” (Відео)

Опубліковано:

 

Напередодні професійного свята традиційно підбивають підсумки, говорять про перемоги та досягнення. Однак, події що нині відбуваються в медичній галузі, є тільки початком великих реформ. Про які зміни можна говорити вже, а які очікуються в майбутньому, як працює медична галузь краю, з якими викликами щодня доводиться стикатися нашим лікарям – у розмові з директором департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Володимиром Марковичем.

  •  Володимире Петровичу, для медиків, як і для решти громадян країни, зараз склалась складна ситуація. Свій відбиток накладає війна на Сході, плюс – хронічне недофінансування галузі. Чи вдалося, якщо не покращити стан, то бодай утримати галузь від скочування у прірву?
  •  Незважаючи на ті речі, які зараз відбуваються у суспільстві, наші медики цей рік пройшли дуже достойно та впевнено. На всіх рівнях надання медичної допомоги відбулися позитивні зміни. І  найголовніше – ми не допустили скорочення, закриття медичних закладів і зменшення доступності медичної допомоги. Так, були складні речі і в плані фінансування галузі, і в чіткості проведення реформ, однак за допомоги обласної державної адміністрації нам вдалося витримати певний рівень стабільності. Відтак, надання меддопомоги населення було належним як на первинному, так і на вторинному та третинному рівнях. Ефективно працювала екстрена медична допомога. Ми не допустили зменшення демографічних показників. Наша область одна з небагатьох в державі, де ще є позитивний природній приріст населення. Але, на жаль, мушу констатувати, що на цей рік маємо не дуже оптимістичний прогноз.

 

  • Цього року дано старт реформам, першими ж їх відчують медики сімейних амбулаторій та ФАПів.  Які процеси нині відбуваються в області?   
  • На первинці практично всі заклади завершили утворення закладів первинної медико-санітарної допомоги. Ми проводимо заходи, щоб з 1-го липня первинка запрацювала по-новому і отримала фінансування через Національну службу здоров'я. У різних районах різні темпи впровадження реформи, але всі працюють належним чином. Нам вдалося сформувати спроможну мережу, яку затвердило МОЗ. Очікуємо від Кабміну рішення про порядок  використання коштів на сільську медицину, які вже надійшли в область.

 

  • І все ж таки, в яких галузях ситуація стабільна або, можливо, навіть покращується?

 Навіть зараз, при суттєвому недофінансуванні, всі наші служби та обласні заклади, починаючи з фтизіатрії, кардіології, онкології, педіатрії, інфекції  – злагоджено працюють та надають належну допомогу краянам. Зауважу, щодня у медичних закладах області – до 20 тисяч відвідувань! З них 10 тисяч – з приводу захворювань, а решта – не пов'язані із погіршенням стану здоров'я, люди звертаються за різними довідками, з профілактичною метою. Щодоби в області народжується  37 дітей,  зменшилася загальна смертність серед населення. Завдяки Урядовій програмі “Доступні ліки”, населення отримує безоплатні та ліки з частковою оплатою, а це дозволяє систематизувати лікування найбільш поширених патологій, в першу чергу – серцево-судинних хвороб. І вже маємо перші позитивні результати –  кількість викликів екстреної медичної допомоги зменшилась приблизно на 10 тисяч за рік, а смертність від серцевих захворювань знизилась на 10 відсотків. Також у нас хороші показники, які стосуються виконання Національних програм. Разом із роботою за наданням медичної допомоги населенню, галузь реформується відповідно до чинного законодавства, юстованих наказів Мінздраву та до постанов, які приймають в Уряді. У кожного медика, починаючи від сімейного і закінчуючи департаментом охорони здоров'я, роботи збільшилося вдвічі у порівнянні із минулим роком. Але наша команда справляється з цією роботою. В цьому нас підтримують і суттєво допомагають облдержадміністрація та обласна рада. Я впевнений – цей рік ми пройдемо не гірше ніж минулий. Хоча той рік і був важкий, однак нам вдалося його закінчити без заборгованості по заробітній платі і з хорошими показниками.

 

  • Велика надія покладалась на урядові кошти виділені на розвиток сільської медицини. Однак, хоча вони й і надійшли в область, чіткого механізму їх розподілу та освоєння поки немає…  
  • Специфіка області в тому, що в нас 63 відсотки сільського населення на відміну від великих областей, відповідно, у нас і своя специфіка. Села недостатньо забезпечені інтернет-зв'язком. На жаль, не пішло освоєння коштів, які виділені на сільську медицину. А саме в цих коштах – програма швидкісного оптико-волоконного інтернету, закупівля обладнання, в т.ч. комп'ютерного, програмного забезпечення, навчання персоналу, транспорт, будівництво, ремонти і т.д. Очікуємо, коли ці кошти будуть розблоковані, щоб можна було рухатися далі…
  • Разом з тим, область ефективно співпрацює із благодійними організаціями сусідніх країн, Глобальним фондом, Світовим банком.  

 

  • Так, нам доводиться багато працювати зі спонсорами та зарубіжними партнерами. Нагадаю, що останні 4 роки постачання вакцин із централізованих закупок було дуже складним і недостатнім для області.  Через це накопичився чималий прошарок нещепленого населення, знизився колективний імунітет проти низки керованих інфекцій. Разом з тим, в ситуації із епідемією кору, наша область спрацювала на випередження. Обласна адміністрація звернулись до уряду Угорщини з проханням допомогти вакцинами. І наші сусіди оперативно відгукнулися – Закарпаття отримало два потужні транші сучасної вакцини. Завдяки цьому та ефективній роботі педіатричної, епідеміологічної та інфекційних служб вдалося утримувати ситуацію контрольованою. На сьогодні вже відновлено поставки вакцин від МОЗ, і в область надійшли в достатній кількості препарати від низки інфекційних хвороб, які входять в загальнодержавний календар щеплень. 

Окремо хотів би відзначити і реалізацію спільного проекту Світового Банку та МОЗ, який суттєво покращив систему надання кардіологічної допомоги хворим із серцево-судинними захворюваннями. Адже коштів для розвитку високотехнологічної медичної допомоги в бюджеті області, на жаль, недостатньо. Саме тому субпроект “Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей” надав можливість не тільки суттєво покращити матеріально-технічну базу первинної ланки медичної допомоги, закупити сучасні високопрохідні авто для гірської місцевості, але й відкрити першу в Україні катетеризаційну лабораторію на базі районної лікарні. Відтепер і в обласному центрі – в Ужгороді, і в Хусті – працює сучасне ангіографічне обладнання, за допомогою якого рятують життя наших краян.  

Сьогодні кожен закарпатець повинен знати – своєчасно звернувшись до лікаря при перших симптомах серцево-судинних хвороб, він отримуватиме медичну допомогу європейського рівня. Потужності кардіологічної служби області виросли на порядок. Зараз смертність від серцево-судинних хвороб знизилася і я переконаний, що буде знижуватися й надалі. Наші лікарі-кардіологи є одними з найкращих в Україні, а за рівнем технічного оснащення та досвіду не поступаються європейським. 

Більше у відео прес-центру ОЦЗ у Закарпатській області:

 

 

Про Захід