У Колочаві у «Старому селі» відбувається гастрономічний фестиваль «Ріплянка» (Фото)

Опубліковано:

У високогірному селі Колочава, що на Міжгірщині, на території скансену  “Старе село” почався гастрономічний фестиваль “Ріплянка” – відомої страви, зробленої з “ріпи” (так тут називають картоплю) та кукурудзяної крупи. Цього року “Ріплянка”, яку заснував народний депутат України 5 і 6 скликань, уродженець Колочави Станіслав Аржевітін, відзначає 10-річний ювілей. За цей час фестиваль став знаменитим далеко за межами 
Закарпаття, а сама Колочава – унікальне село, яке налічує 10 музеїв – перетворилася на одне з найулюбленіших місць для туристів. Протягом року сюди приїжджає близько 100 тисяч гостей, у тому числі з-за кордону, а в розпал сезону 500 місць у приватних садибах заповнюються вщерть.

Почесним госте фестивалю став і голова ОДА Геннадій Москаль.
– Як стверджують старожили, ріплянку придумали саме в Колочаві, – наголосив у своїй вітальні промові голова облдержадміністрації. – Для верховинців, які важко працювали в лісі й бідно харчувалися, приготування ріплянки раніше було життєвою необхідністю – поївши її зранку, людина не відчувала голоду до кінця дня.  А сьогодні ріплянка “по-колочавськи” – це символ відомого в Україні гастрономічного фестивалю, який разом із “Закарпатською свальбою” стали візитівкою Міжгірщини та Закарпаття.
Цього року в рамках “Ріплянки” проводилася всеукраїнська науково-краєзнавча експедиція на базі Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. На прикладі Музейного комплексу “Старе село Колочава” науковці-краєзнавці вивчають досвід у справі збереження історико-культурної спадщини та роль громад у створенні громадських музеїв. Представники Національної спілки краєзнавців України нагородили Геннадія Москаля своєю відзнакою – орденом Григорія Сковороди за вагомий внесок у розвиток українського краєзнавства.
Після урочистого відкриття почалася неофіційна частина “Ріплянки”, яка включала концерт фольклорних колективів, безкоштовну “децу від губернатора” (сто грамів верховинської самогонки) в “Громадській приймальні Геннадія Москаля”, майстер-клас із приготування ріплянки та сиру, огляд експозицій музеїв тощо. А найбільший ажіотаж викликало вже традиційне частування гостей фестивалю ріплянкою та сиром, приготованими власноруч Геннадієм Москалем, інофрмує прес-служба ОДА.

Про Захід