Кошерне кафе у філармонії і перетворення «Живої води»: в Ужгороді засідала консультативна рада з питань охорони культурної спадщини (Фото)

Опубліковано:

Вчора в Ужгороді відбулося чергове засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській облдержадміністрації. На ньому розглянули 9 питань, які стосувалися змін в історичних ареалах Ужгорода та Берегова.

Так, у Берегові Товариство угорської культури Закарпаття планує реконструювати площу Будапешт і встановити на ній пам'ятник Ференцу Ракоці ІІ. Саму кінну скульптуру привезуть з Угорщини, де її виготовив угорський скульптор. Берегіська міська рада погодила реконструкцію, проголосували за неї і члени консультативної ради.

Далі на засіданні говорили про реконструкцію квартири у внутрішньому дворику на вулиці Волошина, 38. Там, позаду пабу "Еган", власники однієї квартири у старому довгому будинку планують надбудувати мансардний поверх. З вулиці цей будинок не видно, однак члени консультативної ради повважали за потрібне відкласти рішення, попросивши проектанта розробити проект не лише на одну квартиру, а комплексно на весь будинок. Архітектори-члени ради вважають, що варто було давно відмовитися від хаотичного планування, коли кожна квартира на одному будинку виглядає по-іншому. Тож ОСББ чи власники квартир у будинку на Волошина мають наперед домовитися про загальний проект.

Будинок на вулиці Волошина зараз – і проект з надбудовою мансардного поверху

 

Третім питанням була реконструкція аптеки "Жива вода" на площі перед будівлею Державного казначейства. Споруду колишньої аптеки власник пекарні "Дік" хоче перетворити на сучасний простір, з магазином та їдальнею на першому поверсі, кафе – на другому, та терасою з оглядовим майданчиком на даху. Крім того, новий власник будівлі хоче в процесі ремонту знайти закрите джерело мінеральної води і відновити його для користування містян.

Висота реконструйованої ідальні-магазину-кафе буде вищою на 1 метр від нинішньої. Міській архітектурній раді члени консультативної ради порадили детально розробити проект ремонту всієї площі в межах вулиць Мирного і Яроцької, яка нині виглядає жахливо, а могла би стати цікавим громадським простором в історичній частині міста. Щодо самого проекту, то його члени ради погодили.

Четверте питання стосувалося знову таки вулиці П.Мирного. На минулих засіданнях воно вже розглядалося, тож цього разу захищати проект прийшов власник ділянки, колишній міський депутат Тарас Румянцев. Мова про магазинчик-автобусну зупинку, який власник цієї ділянки хоче розширити, щоб відкрити там цілодобову аптеку. Члени консультативної ради намагалися розібратися, як взагалі автобусна зупинка могла стати приватною власністю. Виявилося, що за мерства Сергія Ратушняка на цій ділянці дозволили звести автобусну зупинку. Потім же її через суди приватизували, отримавши свідоцтво на право власності. Історія непроста і туманна. Члени консультативної ради доводили, що зведений магазин стоїть на червоній лінії забудови, що заборонено для капітальних споруд. Тарас Румянцев стверджує, що нічого не порушує і законно хоче розширити нинішні межі магазину. Врешті колишньому депутату відмовили погоджувати поданий на розгляд проект розширення магазину-зупинки.

Наступне питання знову стосувалося Берегова. Там власник старовинного готелю-ресторану "Золота пава" планує у дворі добудувати до старої будівлі нову, розширивши таким чином вмістимість готелю. Головний архітектор Берегова проти добудови не заперечує, про що повідомив проектант, надавши відповідного листа. Тож за рішення проголосували ствердно.

Далі на розгляд ради винесли проект реконструкції житлового будинку по вулиці Волошина,3 під оздоровчий комплекс. Ремонт фасаду там завершили вже минулого року, маючи на це необхідні дозволи, однак затягнули з термінами отримання документів, тож тепер мусять заново обійти усі інстанції. Проектанти пояснили, що колись у цій будівлі були облаштовані три квартири, тепер же там працює такий собі оздоровчий комплекс, хоча і складається він всього-навсього з масажного кабінету, зубопротезної клініки та перукарні.

Наступним члени ради розглядали питання реконструкції житлового будинку по вулиці Толстого, 3. Нагадаємо, що минулого разу власнику старого одноповерхового будинку погодили проект реконструкції, однак власник вже на наступний день його порушив, перетворивши вікна на вітрини і збільшивши розмір входу. Він пояснив, що 4 місяці чекав на засідання ради (слід сказати, що консультативна рада у новому складі запрацювала лише цієї весни, а до того у старому складі справді деякий час не збиралася), а потім вирішив діяти самостійно і замовив вікна-вітрини, які вже були готові на момент погодження іншого рішення. За порушення на власника були складені приписи, хоча ДАБІ з того часу так і не спромоглася оштрафувати його за порушення. Тепер же власник прийшов, аби легалізувати проект вже з його самовільними втручаннями. Члени ради його вислухали, але проголосували проти. Таким чином попереднє рішення ради залишається в силі, а власник мусить відновити фасад за тим зразком, який погодила консультативна рада.

Зі світлин видно, яким був будинок, яким він мав стати і яким його хоче зараз бачити власник

 

Ще одну спробу легалізації самобуду здійснив учора власник іншої споруди на вулиці Толстого – двоповерхової надбудови над аптекою. Проектант пояснив членам ради, що на об'єкті тривають роботи з облаштування фасаду, власник не змінив своїх намірів і відмовлятися від подальших робіт не бажає. Члени ради теж своєї думки не змінили і проект самовільного будівництва знову не погодили.

Останнім же розглядали питання про облаштування у фойє обласної філармонії на площі Театральній, 10 кафе. Обласна рада, на балансі якої знаходиться старовинна будівля колишньої синагоги, надала відповідний дозвіл орендарям. На засіданні орендар розповів, що колись, у радянські часи, у цій частині фойє філармонії вже працював буфет, потім же був облаштований гардероб. Увійти до кафе можна буде як із фойє філармонії, так і з бокового входу будівлі, який виходить до пам'ятника Голокосту. Старовинні двері орендар планує відреставрувати, для цього знайшов кваліфікованих майстрів, а коштуватиме така робота 6-8 тисяч доларів.

Всередині орендар хоче демонтувати кілька перегородок , зроблених у радянські часи в приміщенні туалету. Саме кафе буде невеличким, всього на кілька столиків. Алкоголю там не продаватимуть, зате буде кошерна кухня. Ідея, як повідомив, орендар, обговорювалася з рабином міста, і він, мовляв, не заперечує. Більше того, єврейська громада хоче долучитися до ремонту бокової стіни філармонії, яка нині перебуває у жахливому стані.

Більшість членів ради утрималися від голосування – надто вже спірним видалося це питання. З одного боку, немає нічого дивного в тому, аби у філармонії працював буфет, але з іншого боку, йдеться про дуже важливу історичну споруду в центрі міста, і питання ремонтно-реставраційних робіт у ній має бути вивчене детальніше.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"            

Про Захід