Де закарпатці зберігають гроші?

Опубліковано:

   У Львівському прес-клубі відбулася публічна презентація та обговорення результатів опитування "Обізнаність споживачів фінансових послуг України про систему гарантування вкладів – 2017" для журналістів західного регіону. Проведене дослідження мало на меті визначити рівень поінформованості споживачів фінансових послуг України, у тому числі жителів західного регіону, про вітчизняну систему гарантування вкладів та, зокрема, дати відповіді на запитання: що знають українці про діючу систему гарантування вкладів; чи зберігають свої кошти в банках, на що зважають при виборі банку і яку суму вважають достатньою для відшкодування вкладникам банків?

   "Опитування було проведено з метою визначення рівня знань та поінформованості споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів, вивчення їхньої поведінки та ставлення до банків та до заощаджень. Як свідчать результати дослідження, українці, хоча і стали, порівняно із 2015 роком, більш обізнані щодо існування Фонду гарантування, розміру гарантованої суми відшкодування тощо, все ж не приховують, що потребують ще більше інформації. І завдання Фонду гарантування та всієї банківської спільноти цей запит на інформацію задовольнити", – сказала презентуючи результати опитування Тамара Смовженко, д.е.н., професор, експерт Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

 Основні результати опитування свідчать, що українці:

• Достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодування (49% обрали правильний варіант відповіді). На Закарпатті таких осіб тільки 38%

• Знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), закарпатців таких менше у 2,5 рази- всього 19%. Однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом (лише 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку);

• Вважають, що в Україні гарантуються абсолютно всі вклади, які фізичні особи розміщують у будь-яких фінансових установах (19 %, закарпатці-10% обрали цей неправильний варіант відповіді) або у будь-якому банку (цей неправильний варіант обрали 50%, закарпатці –маже 70%), однак це не передбачено чинним законодавством України

• За останні два роки не мали негативного досвіду за вкладами в банках, однак попри це намагаються не тримати кошти в банках (55% опитаних не мають в банках жодних коштів, серед закарпатців таких 59%, а 33% (серед закарпатців 22%)- тримають лише незначну частину своїх статків). Половину своїх коштів у банках зберігають 16% закарпатців.

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про Фонд гарантування, однак практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів та її функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% – знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком у процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% – ретельно. На Закарпатті із опитаних респондентів жоден не вивчав угоду з банком  ретельно, 19% робили це побіжно, 20% взагалі не вчитувалися в угоду.. Більше половини бажають отримувати інформацію щодо системи гарантування вкладів через банк, у якому вони відкривають депозит.

Людмила Шапран, провідний фахівець відділу зв'язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізичних осіб детальніше зупинилася на інформації про те, як працює Фонд гарантування вкладів фізосіб, які банки входять у цю систему, які суми можуть отримати вкладники у разі банкрутства банку. Система гарантування вкладів в Україні існує майже 20 років і за цей час відбулося чимало змін. На сьогодні граничний розмір гарантованої суми складає 200 тис.грн. на одного вкладника в кожному банку-учаснику, включаючи нараховані відсотки. Учасниками системи є виключно банки, крім Державного ощадного банку, вклади в якому гарантуються державою без жодних обмежень у сумі. Решта депозитних установ (кредитні спілки та фінансово-інвестиційні компанії) не є учасниками та вклади у них не гарантуються. Починаючи з 2014 року в Україні було розпочато процедуру ліквідації 90 банків. До Фонду за відшкодуванням звернулися понад 2 млн. вкладників, яким було виплачено майже 88 млрд.грн.

Дослідження було проведене на замовлення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку "Трансформація фінансового сектору" у грудні 2017 року.

Це загальнонаціональне опитування методом "обличчя-до-обличчя" проводилося українською маркетинговою дослідницькою компанією InMind у грудні 2017 року. Було опитано 2006 респондентів віком від 18 років (репрезентативно до структури населення країни) у всіх регіонах України, окрім АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні Уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

 

Про Захід