Ужгородців запрошують на ювілейний концерт “Ужанки”

Опубліковано:

У п'ятницю, 8 червня, на сцені Закарпатського академічного обласного театру ляльок святкову концертну програму з нагоди 50-річчя від створення презентує народний вокальний ансамбль "Ужанка" відділу культури Ужгородської райдержадміністрації.

Для шанувальників колектив виконає найкращі композиції зі свого репертуару, зокрема, закарпатські народні пісні в обробці Миколи Попенка, Павла Пинзеника, Василя Гайдука, Василини Голянич та ін., інформує Департамент культури ОДА.

Початок о 16.00. Вхід вільний.

 

Довідково:

Вокальний ансамбль "Ужанка" створений у 1968 році. Основою його була агітбригада, яка виступала перед трудівниками сіл району. Першим керівником ансамблю став Валерій Боженко, котрий і прищепив дівчатам любов до пісні та й музики взагалі.

В 1971 році колектив очолив чудовий музикант, диригент, спеціаліст своєї справи, народний учитель України Золтан Жовчак, який керував ансамблем 25 років.

У 1978 році колективу присвоєно звання "народний" самодіяльний ансамбль. У цьому ж році "Ужанка" виїжджала з обмінним концертом у станицю Донську Краснодарського краю (Росія), з якою ансамбль тривалий час підтримував дружні зв'язки.

З 1995 по 1996 роки колективом керувала молодий спеціаліст, випускниця Рівненського інституту культури Наталія Мацко.

З 1996 року "Ужанку" очолював Павло Пинзеник – викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв, заслужений працівник культури України. В своїй роботі він постійно турбувався про якість концертних програм, підвищення художнього рівня, майстерності виконання.

В 2013 році ансамблем керувала Ольга Новак – викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

З 2014 року керівником є Василина Голянич, артистка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Під її орудою ансамбль переживає своє друге відродження.

Учасники з задоволенням приходять на репетиції, повністю віддаються роботі, старанно виконують усі вимоги керівника, удосконалюючи свою майстерність. Ансамбль значно розширив свій репертуар. В основному – це обробки закарпатських народних пісень, авторські композиції, твори "a capella" та з супроводом. Зараз "Ужанка" намагається йти в ногу з сучасністю, з новим художнім баченням, але не залишаючи народну пісню.

За плечима ансамблю чимало виступів на різноманітних сценах. "Ужанка" – учасниця концертів, фестивалів, культурно-мистецьких акцій не тільки на теренах району й області, а й далеко за межами.

 

 

Про Захід