В Ужгородській міськраді презентували як просувається розробка Стратегії Ужгорода-2030

Опубліковано:

Презентація відбулася в рамках "Майстерні міста”. Провели її начальник управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міської ради Ольга Травіна та доцент, кандидат філософських наук, соціолог, голова обласної групи медіаторів Олександр Пелін, інформує прес-служба Ужгоордської міськради.

Ольга Травіна повідомила, що завершено дуже важливий етап, який досі ніколи не брали до уваги при плануванні, як розвиватися місту – шляхом анкетування опитано ужгородців про бачення майбутнього міста, отож для врахування розробки Стратегії є думка громадськості.

Олександр Пелін зазначив, що в кілька етапів у різних формах опитано більше 500 ужгородців, у тому числі враховано громадську думку мешканців 18 мікрорайонів міста. За результатами анкетування ужгородці надають перевагу розвитку прикордонної співпраці, туризму і рекреації. Серед ризиків для розвитку Ужгорода – зростання трудової міграції за кордон, особливо молоді, хаотична забудова, яка псує архітектурну спадщину. Олександр Пелін наголосив, що анкетування, опитування також засвідчило значний інтелектуальний потенціал, присутній в Ужгороді.

Порівняння відповідей в форматі “що було” і “що буде” засвідчило, що ужгородці вважають необхідним насамперед вирішувати питання логістики, в широкому сенсі, ефективного використання бюджету через конкретні проекти, надання якісних послуг мешканцям і гостям Ужгорода, впровадження інновацій, розвиток рекреації і туризму.

Більш широко аналітичний звіт за результатами опитування громадської думки, а також напрямки розвитку міста представлять 11 червня на зібранні, куди запрошують не лише науковців-розробників стратегії, а й представників громадських організацій, активістів, підприємців, депутатів та й загалом усіх зацікавлених.

Планується обговорити чимало складових майбутньої Стратегії Ужгорода – теми Генерального плану, мікропланування територій, План сталого енергетичного розвитку Ужгорода, зокрема з конкретними кроками для його реалізації, SWОТ-аналіз (порівняння слабких та сильних сторін), економічний аналіз міста тощо.
Ольга Травіна також нагадала, що чимало матеріалів щодо Стратегії розміщено на офіційному сайті Ужгородської міської ради, запросила долучатися з пропозиціями, доповненнями.

Якщо у попередні роки напрацьовані стратегії лягали в шухляди і не виконувалися, то “Стратегія розвитку Ужгорода 2030” після затвердження на сесії міськради стане обов'язковою до виконання усіма структурними підрозділами виконавчої влади, в управлінні економіки та стратегічного планування буде посадова особа, яка відповідатиме за постійний моніторинг виконання документу, підготовку звітів тощо.

Сьогодні 4-й, передостанній день, “Майстерні міста”, нині і завтра ще відбудеться чимало цікавих дискусій, заходів. Запрошуємо на набережну Незалежності біля будівлі колишнього “Укртелекому”.

 

Про Захід