В Ужгороді відзначили 50-річчя заснування унікального Карпатського біосферного заповідника

Опубліковано:

Цьогоріч  виповнюється 50-років із часу заснування  унікального Карпатського біосферного заповідника, що  входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. З цієї нагоди в атріумі   облдержадміністрації  відкрито тематичну фотовиставку "Карпатський заповідник – 50 років на сторожі природи Карпат". Захід супроводжував музичне вітання за участі народної артистки України Марії Зубанич та заслуженої артистки України Оксани Ільницької.

Відтак  у прес-центрі ОДА відбувся брифінг для представників засобів масової інформації. Із журналістами зустрівся Федір Гамор – заступник керівника Карпатського біосферного заповідника та Василь Шевчук – голова Українського товариства охорони природи.

Після чого у малому залі ОДА відбувся  круглий стіл на тему "Роль Карпатського біосферного заповідника та інших природоохоронних територій в збереженні природних й культурних цінностей та реалізації стратегії сталого розвитку на Закарпатті".

Участь у засіданні взяли керівники області, природоохоронних установ, науковці та громадськість краю. Серед них – заступник голови облради Петро Грицик, перший заступник голови ОДА Віктор Мікулін, доктор економічних наук, професор, голова Українського товариства охорони природи Василь Шевчук та ін.

Віктор Мікулін подякував заступнику керівника Карпатського біосферного заповідника Федору Гамору за сумлінну працю та наголосив, що Закарпатська область приділяє серйозну увагу питанням збереження екології в краю і  знаходиться серед лідерів  в Україні в організації  природоохоронних територій.  

Петро Грицик від імені голови облради Михайла Рівіса, всього депутатського корпусу та від себе особисто привітав учасників заходу, побажав гарних  вражень та  ділового спілкування, успішних результатів з важливих питань, що внесені в порядок денний форуму,  та зазначив, що такі спілкування мають надзвичайно важливе значення. Адже у формі живого діалогу напрацювання- ефективніші.

-Біосферний заповідник має великі площі, а вони потребують і великої праці, яку ви виконуєте сумлінно, – наголосив П.Грицик

         Голова Українського товариства охорони природи Василь Шевчук зазначив, що виповнюється 15 років з дня підписання ключової Карпатської Конвенції, яка була прийнята у Києві на 5-ій конференції міністрів довкілля Європи "Довкілля для Європи" і підписана міністрами України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Сербії і Чорногорії. Верховна Рада України ратифікувала Карпатську Конвенцію 7 квітня 2004 року. Одним із успішних прикладів її реалізації є Карпатський біосферний заповідник. Відтак поважний столичний гість, назвавши Федора Гамора  патріархом карпатської природи,  вручив відзнаки очолюваного ним  Українського товариства охорони природи-  Почесну грамоту : Карпатському біосферному заповіднику- за особливі заслуги перед Українською при

родою, вагомий внесок у збереження екосистеми Карпат та  Федору Гамору- за особливі заслуги перед Українською природою.  Також було нагороджено Почесною грамотою Українського товариства охорони природи голову Закарпатського товариства охорони природи, директора Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Олександра Геревича.

Доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федор Гамор розповів про історію створення та деякі підсумки роботи Карпатського біосферного заповідника, а доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри фізичної географії та раціонального природокористування УжНУ Степан Поп – про  природні ресурси Закарпаття та особливості їх використання в природоохоронних і рекреаційних зонах і на прилеглих до них територіях.   Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак  акцентував увагу на питанні про  стан та перспективи розвитку природно-заповідного фонду Закарпаття.

       Обговорення порушених питань було цікавим і  насиченим. Напрацьовані рекомендації будуть узагальнені та використані для подальшої аналітичної і експертної роботи.

 Прес-служба облради

                                                      

 
 
Про Захід