Європейські практики контролю за дотриманням прав громадян впроваджуються на Закарпатті

Опубліковано:

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбувся "круглий стіл" з нагоди підписання Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Як зазначив директор Регіонального центру Василь Попадинець, консолідація зусиль двох структур є дуже важливою, адже кінцевою її метою є недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема й права на безоплатну правову допомогу.

Регіональний представник Уповноваженого ВР з прав людини у Закарпатській області Діана Швардак переконана, що така співпраця дуже потрібна й важлива, і ми повинні бути союзниками у справі захисту прав людини.

Першими практичними кроками втілення меморандуму у життя є підготовка  інформаційних пам'яток для затриманих, які коротко інформують їх про право на захист, і будуть розповсюджуватися у відділках поліції та інших місцях, де може знадобитися така правова допомога.

Одним із ключових напрямів співпраці стане моніторинг та аналіз  стану забезпечення прав і свобод людини в Україні. Також будуть проводитися спільні заходи щодо більш ефективного інформування громадян про їхні права, у тому числі й у рамках реалізації загальнонаціонального просвітницького проекту "Я маю право!", надання вичерпних правових консультацій під час виїзних прийомів. Співпраця торкнеться і захисту прав вразливих осіб, зокрема тих, які постраждали від збройної агресії та окупації частини України.

У засіданні взяли участь і представники Української Гельсінської спілки з прав людини –  Юрій Опаленик, Управління забезпечення прав людини – Тетяна Трильо та радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб у Закарпатській області – Анжела Бабкіна, які висловили свою готовність долучитися до спільної справи захисту прав людини та сприяти впровадженню європейських практик контролю за дотриманням прав громадян.

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід