Ужгород зробив перший крок на шляху до термомодернізації об’єктів бюджетної сфери

Опубліковано:

Днями в Ужгороді відбулося укладання угоди, яка має дати поштовх масштабним заходам з енергозбереження в місті. Міський голова Богдан Андріїв та старший банкір, керівник сектору інфраструктури в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький підписали угоду про підготовку кредитного фінансування за проектом енергозберігаючих поліпшень у бюджетних закладах Ужгорода.

Варто зауважити, що обласний центр має зобов'язання запровадити вимоги Європейського Союзу в аспекті скорочення викидів вуглекислого газу не менше ніж на 20%, і власне саме через різноманітні заходи з енергоощадження, та, окрім того, поширення застосування відновлювальних альтернативних джерел енергії. 

Такі зобов'язання місто взяло на себе після того, як у 2016 році приєдналося до Європейської ініціативи "Угода мерів". Учасники, якої добровільно зобов'язуються впровадити вимоги ЄС щодо скорочення викидів вуглекислого газу. Відповідно в ході реалізації "Плану дій сталого енергетичного розвитку", обласний центр шукає інвестиції, які дадуть можливість модернізації бюджетних закладів. Ще на початку травня ЄБРР схвалив концепцію проекту "Реконструкції (термомодернізації) об'єктів бюджетної сфери у місті Ужгороді". Відповідно вдалося пройти перший етап. Наразі вже стартують роботи над реалізацією другого етапу – розробкою техніко-економічних обґрунтувань, щодо яких мають прийняти рішення депутати Ужгородської міської ради та керівництво ЄБРР.

Загалом згідно інвестиційного проекту заплановано провести заходи з енергоефективності для модернізації 49 об'єктів: 44 – заклади освіти, ще 5 – медичних. Енергоощадні заходи передбачають – утеплення стін, дахів, реконструкції систем опалення та гарячого водопостачання, систем вентиляції та освітлення, встановлення геліосистем. Окрім того, що реалізації цих заходів дасть можливість істотно заощадити електричну та теплову енергію, вони також посприяють поліпшенню екологічної ситуації в місті.

Розмір позики – до 9 мільйонів євро, в які входить І-ий транш на суму до 8 мільйонів євро від ЄБРР і ІІ транш – до 1 мільйона євро, який надасть Фонд чистих технологій. Термін погашення кредиту – 13 років. Передбачена відстрочка погашення основної суми на 3 роки.

Після підписання відбулася також розмова з представником ЄБРР, до якої долучився і депутат Закарпатської обласної ради, голова комісії з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій Андрій Андріїв. Ішлося про перспективи залучення коштів на оновлення водопровідно-каналізаційних мереж і систем очищення стоків Ужгорода, для сортування і переробки твердих побутових відходів, запровадження на міських маршрутах перевезення електротранспортом. Банкір Марк Магалецький, який вже працював на Закарпатті під час оновлення траси Чоп-Київ та зараз із будівництва Бескидського тунелю, зазначив, що ці пропозиції будуть розглянуті, також готові допомогти залучати кошти для реалізації проектів з інших міжнародних програм.

Як відзначила начальник управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міської ради  Ольга Травіна, вони підготували всі попередні документи для інвестиційного проекту, сам же проект надалі вестиме департамент міського господарства.

"Наразі була підписана угода про підготовку інвестиційного проекту. Загальна сума була максимальною для надання кредиту, тобто розмір суми вказувався як максимальний. А вже за результатами підготовки проекту буде визначено ту остаточну суму, яка потрібна Ужгородському муніципалітету для здійснення термомодернізації будівель бюджетної сфери. Тобто саме при підготовці і розробці цього інвестиційного проекту, буде визначено конкретний перелік будівель. Бо наразі він був підготовлений максимально широко, тобто було заявлено 49 будівель різноманітного напрямку – медичні заклади, освітні тощо. А вже з цієї максимальної кількості буде вибрано першочерговий перелік тих споруд, які будуть задіяні при заходах термомодернізації.

Власне 25-го травня відбулося підписання угоди, яка окреслила подальшу співпрацю з ЄБРР, і ця співпраця наразі стосується підготовки матеріалів, що потім ляжуть в основу кредитної угоди, яку муніципалітет буде підписувати є ЄБРР".

Як пояснює Ольга Травіна, кожна будівля буде оглянута, по кожній з них, буде складений кошторис робіт та розписано, яка економія коштів відбудеться за результатами термомодернізації. Після цього інформацію буде узагальнено і зрозуміло, яку кількість коштів потребує муніципалітет, і на які об'єкти першочергово підуть кошти. Все це буде зроблено спільними зусиллями експертів ЄБРР та наших.

"Відбудеться детальна інвентаризація об'єктів, бо ми провели попередню інвентаризацію, але тепер це буде дуже детальна робота, бо ми маємо виявити саме ті об'єкти, які дадуть максимальний ефект економії бюджетних коштів. Це, насамперед, міська лікарня, бо там гроші йдуть в повітря, це пологовий будинок, це декілька шкіл, які ще не були відремонтовані, і, в першу чергу, будівлі, які вже застаріли, тобто мають давній рік будівництва. Роботи попереду ще дуже багато, думаю, що протягом року вийдемо на остаточний результат. Вже в кінці червня розпочнуться роботи, сюди приїде група експертів від ЄБРР, і вони разом з нашими експертами почнуть огляд об'єктів", – відзначила очільник управління.

Щодо подальшої перспективи залучення коштів ЄБРР на оновлення водопровідно-каналізаційних мереж і систем очищення стоків Ужгорода, то питання потребує серйозного опрацювання. На робочій зустрічі, яка передувала підписанню угоди, попередньо обговорювали цю проблему.

Як пояснює Ольга Травіна, це дуже серйозне питання для Ужгорода, бо застарілі очисні споруди, свою функцію не виконують. Але проблема в тому, що якщо місто візьме в борг 19 мільйонів євро, то просто не потягне таке кредитування. "Вони нам запропонували інший варіант, будуть думати про те, аби більшість суми – це були грантові кошти, а невелика частина вже кредитне фінансування. Власне у проекті термомодернізації також частина – це будуть грантові кошти, які не потребують повернення", – пояснила начальниця управління.

Наразі ж місто має провести доволі масштабні роботи і визначитися з об'єктами, які потребують модернізації, але підписання угоди з ЄБРР – це перший, важливий крок на шляху до подальшої енергоодщадності Ужгорода.

"Про Захід"

Про Захід