Сільські голови та депутати з Хустського, Берегівського та Мукачівського районів навчалися у Тячівській ОТГ

Опубліковано:

У середу, 30 травня сільські голови та депутати з Хустського, Берегівського та Мукачівського районів відвідали з ознайомчим візитом Тячівську об'єднану територіальну громаду, як одну з найуспішніших громад в Україні, що утворились навколо міста районного значення, інформує Закарпатський центр розвитку місцевого самоврядування.
Крім адміністративного центру Тячева, учасники відвідали села Руське Поле та Лази, щоб ознайомитися зі змінами що настали після об'єднання, та поспілкуватися із сільськими старостами, які раніше були сільськими головами. 
В першу чергу гості цікавились станом доріг в населених пунктах та за їх межами, фінансуванням яке громада виділяє на села. Окремо з'ясовували кількість працівників адміністративної установи та комунальних закладів, яких довелося звільнити після створення ОТГ. Виявилося, що зі створенням громади повноважень настільки побільшало, що про скорочення не було й мови. Навпаки – довелося приймати на роботу додаткових співробітників. 
Також учасники туру цікавилися, чи враховується при прийнятті рішень керівництвом ОТГ думка села і сільських мешканців, які повноваження в старост, які довідки вони вповноважені видавати на місцях та багато іншого. 
Зрештою, учасники також цікавилися, як переконувати людей створювати громади. 
На всі питання голови та депутати отримали відповіді й поверталися з туру з твердим переконанням в необхідності створення ОТГ.
"Найцікавіше в навчальних турах для представників органів місцевого самоврядування – стежити за їхніми враженнями до та після візиту, – розповідає організатор навчального туру, радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов (Volodymyr Feskov). – Як правило, туди їдуть переконані скептики, впевнені, що їм об'єднання точно не потрібне. Назад же їдуть вражені ентузіасти, які точно знають, що вони хочуть створювати ОТГ в себе. І це – головний результат на який ми очікуємо. Тому що можна скільки завгодно розказувати про переваги децентралізації, але поки наші голови та депутати на свої очі не побачать, які можливості дає реформа, вони, як правило, залишаються скептиками. Думаю, візит до Тячівської ОТГ переконав учасників, що майбутнє їхніх населених пунктів – за об'єднанням". 
Ознайомчий тур відбувся за підтримки програми "U-LEAD з Європою".

Про Захід