У Львівській галереї мистецтв виявили розкрадання мистецьких цінностей на десятки мільйонів гривень

Опубліковано:

У Львівській національній галереї мистецтв імені Ю. Г. Возницького завершили оцінку вартості стародруків, які зникли з фондів “Музею книгодрукування”. Загалом у музеї недорахувалися 459 експонатів на понад 63 млн грн.

“Звірку провело 17 незалежних комісій. Результати виявилися, на жаль, жахливими. В фондах не виявилося пів тисячі цінних музейних предметів. За результатами звірки відкрито чотири досудові розслідування. Фондово-закупівельна комісія, на прохання слідчих, оцінила величину втрат, яка в сумі складає 63,12 млн грн”, – повідомив директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк (на фото), інформує "Захід нет".

Встановлено, що зникли 98 кириличних стародруків. Серед них було шість особливо цінних книг. Йдеться, про “Апостол”, виданий Іваном Федоровичем у 1574 році у Львові. Його вартість оцінили у 10 млн грн. Також не виявили “Євангеліє”, видане у Вільнюсі Святодухівським братством у 1575 році, що оцінене у 9 млн грн, та два примірник цієї книги, видані там же у 1600 році, оцінені у 1,5 млн грн кожне. Не дорахувалися також двох “Мінай Святкових”, надрукованих у видавництві Києво-Печерської лаври у 1619 році, вартістю 2 і 1,9 млн грн.

Під час звірки не виявили також 117 латинських стародруків. Зокрема, недорахувалися двотомника “Paraphraseon D.Erasmi Roterodami in Novum Testamentum: videlicet in quatuor Evangelia & Acta apostolorum”, виданого у Базелі у 1523-32 роках, його вартість оцінили у 4 млн грн. Також не виявили “Catholicus Catechismus: Universis Ecclesiastis non modo profuturi, sed & pernecessarii”, авторства Nausea F., виданого у Антверпені у 1544 році, його оцінили у 3,5 млн грн.

Крім цього, виявили зникнення інших 244 експонати, серед яких поштівки, журнали, театральні афіші, українські книги дорадянського періоду та інше.

Таврас Возняк також повідомив, що є підозра на підміну деяких музейних предметів їхніми копіями. Один із них досліджується у межах досудового розслідування. За словами Возняка, у подальшому буде проводитися дослідження автентичності музейних предметів.

Нагадаємо, зникнення стародруків із фондів “Музею книгодрукування” Львівської національної галереї мистецтв виявили на початку 2017 року. Пізніше з'ясувалося, що з фондів галереї зникли й інші експонати, серед яких картини, скульптури, меблі, цінні монети. Відтак у фондах галереї провели масштабну ревізію. Розслідуванням цієї справи займається поліція.

Про Захід